Türkiye’nin güney illerinde, Adana, Gaziantep, Batman, Diyarbakır ve Siirt gibi yerlerde çok sevilen bir yemek olan mumbar dolması, hem lezzetli hem de besleyici bir seçenek. Küçükbaş hayvanların bağırsağından yapılan bu yemek, bulgur ve et karışımı ile dolduruluyor ve uzun süre pişiriliyor. Mumbar dolması, kışın soğuk günlerde sıcak sıcak servis ediliyor ve fiyatı da 160 - 170 lira arasında değişiyor.

Mumbar dolmasının yapımı oldukça emek isteyen bir iş. Öncelikle hayvanların bağırsakları iyice temizleniyor ve sirkeli suda bekletiliyor. Sonra iç harcı için bulgur, sarımsak, salça, karabiber, pul biber, kuyruk yağı ve tuz karıştırılıyor. Bu harç, bağırsakların içine dolduruluyor ve iki ucu iple bağlanıyor. Daha sonra mumbarlar, su ve et suyu ile birlikte pişiriliyor. Pişme süresi yaklaşık 4 saat sürüyor. Pişen mumbarlar, yağda kavruluyor ve baharatlar ekleniyor. Mumbar dolması, isteğe göre et suyu ile birlikte veya kuru olarak servis ediliyor.

Mumbar dolması, Gaziantep’te çok popüler bir yemek. Gaziantep’te yaşayan Ökkeş Öztürk, mumbar dolmasının hem yemek öncesi hem de ana yemek olarak sıkça tüketildiğini söylüyor. Öztürk, “Mumbar dolma, Gaziantep’te kavrulmuş bir şekilde çok fazla tercih ediliyor. Et suyu ile yapılan türü de var. Mumbar dolma diğer yöresel Gaziantep yemeklerinin yanında sıklıkla tüketiliyor” diyor.

Mumbar dolması nasıl yapılır?

Mumbar dolmasının tarifi ve püf noktaları merak edenler için Öztürk, şu bilgileri veriyor: “Bağırsaklar yaptığımız harçla dolduruluyor. İçerisine bulgur, sarımsak, salça, karabiber, pul biber, kuyruk yağı ve tuz koyuyoruz. Pişen mumbarları yağda kavuruyoruz. Bunun içine de baharatlar giriyor. Haşlamanın içine ise et suyu konuluyor. Mumbar dolmasının en önemli noktası bağırsakların iyice temizlenmesi. Bağırsakları ters yüz etmeden kaba pisliğini kasabınızdan akıtmasını rica edin. Sonra sirkeli ve tuzlu suda bekletin. Daha sonra bağırsakları tersine çevirin ve tekrar sirkeli ve tuzlu suda yıkayın. Harcı doldururken yarım kesilmiş bir pet şişe veya huni yardımıyla bu işlemi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.”

Mumbar dolması turistlerin de ilgisini çekiyor

Mumbar dolması, yerli ve yabancı turistlerin de dikkatini çeken bir lezzet. Öztürk, “Tadına hayran kalan turistler, böyle bir lezzeti nasıl keşfettiklerini öğrenmek istiyor.