Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, dün akşam yaptığı sürpriz bir açıklamayla görevini bıraktığını duyurdu. Garibaşvili, 2015 yılında da aynı görevden istifa etmişti. Garibaşvili, ülkesine hizmet etmekten gurur duyduğunu, ancak iktidar partisi Gürcü Hayali’nin iç demokrasisi gereği başkalarına da fırsat tanıması gerektiğini söyledi.

Garibaşvili, başkent Tiflis’teki Hükümet Binası’nda canlı yayınlanan basın toplantısında, yaklaşık üç yıl önce ikinci defa başbakan seçildiğini hatırlatarak, bu süreçte ülkesinin iç ve dış sorunlarıyla başa çıkmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirtti.

Garibaşvili, Gürcü Hayali Partisi’nin siyasi konseyinin kendisine parti genel başkanlığı teklif ettiğini, bunu 1 Şubat’ta yapılacak kongrede değerlendireceklerini kaydetti. Garibaşvili, bu yıl sonbaharda yapılacak parlamento seçimlerine de atıfta bulunarak, partisinin bu seçimde güçlü bir zafer elde etmesi için hazırlanması gerektiğini ifade etti. 

Garibaşvili, 2013 yılında ilk kez başbakanlık görevine getirilmiş, ancak 2015 yılında istifa etmişti. Garibaşvili, o dönemde yaptığı açıklamada, "Görevler geçicidir. Sonsuz olan sadece vatan ve Tanrı’dır." demişti. Garibaşvili, 2021 yılında ise eski Başbakan Giorgi Gakharia’nın yerine yeniden başbakan seçilmişti. Garibaşvili, ayrıca 2012 yılından beri Gürcistan’da çeşitli dönemlerde içişleri ve savunma bakanlıkları yapmıştı.

Gürcü medyasında, Garibaşvili’nin yerine yeni başbakan olarak 45 yaşındaki Milletvekili Prof. Dr. İrakli Kobakhidze’nin aday gösterileceği öne sürülüyor. Kobakhidze, Gürcü Hayali Partisi’nin mevcut başkanı ve 2016-2019 yılları arasında Gürcistan Parlamentosu’nun başkanlığını yapmıştı.

Gürcistan Anayasası’na göre, iktidar partisinin, bir hafta içinde Cumhurbaşkanı’na yeni başbakan adayını sunması gerekiyor.