Toprak Bayramı'nın 76'ıncı Yılı dolayısıyla açıklama yapan Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Gaziantep ve Türkiye'de yaşanan toprak kayıplarının altını çizdi. Pandemi sürecinde toprağın ve üretimin öneminin bir kez daha ortaya çıktığına değinen Çolak, her yıl binlerce dekar verimli tarım arazisinin konut, sanayi, turizm yapılaşmaları, gibi nedenlerle imara açıldığına dikkat çekti. Verimli toprakları koruyacak çok ciddi adımların atılması gerektiğini belirten Çolak, 'Ülkemizde topraklarımıza hunharca betonlar döküyoruz. Ülkemizde toprağın korunması konusunda Dünya devletleri gibi yeni tarım yasaları çıkartmamız lazım' dedi.

HEM TOPRAK ALANI HEM ÇİFTÇİ SAYISI AZALIYOR

Her yıl Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu'nun kabul edildiği 11 Haziran tarihini takip eden ilk pazar günü 'Toprak Bayramı' olarak kutlanıyor. Türkiye her yıl Kıbrıs adası büyüklüğünde toprağını kaybederken, 27 milyon 856 bin hektarlık tarım arazisi, son 30 yılda 4 milyon 720 bin hektar azalarak 23 milyon 136 bin hektara kadar gerilemiş durumda. TÜİK verilerine göre Türkiye'de çiftçi sayısı da son 12 yılda yüzde 48 azaldı.

ÇOLAK, YAŞANAN TOPRAK KAYIPLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Toprak Bayramı'nın 76'ıncı Yılı dolayısıyla açıklama yapan Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Gaziantep ve Türkiye'de yaşanan toprak kayıplarının altını çizdi. Toprağın üreticiler açısından taşıdığı önem dikkate alınarak 11 Haziran 1945'de Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu'nun kabul edildiğini belirten Çolak, 'Bu kanunla, toprağı olmayan ya da yetersiz olan çiftçilerin aileleriyle birlikte geçimlerini sağlayacak ve iş güçlerini değerlendirecek ölçüde toprak edinmeleri amaçlanmıştır. Toprağın önemini vurgulamak amacıyla aynı yıl 4760 sayılı 'Toprak Bayramı Kanunu'nu da çıkarılmıştır. Bu kanunla birlikte her yıl Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu'nun kabul edildiği 11 Haziran tarihini takip eden ilk pazar günü 'Toprak Bayramı' olarak kutlanmaktadır' dedi.

PANDEMİ SÜRECİNDE TOPRAĞIN VE ÜRETİMİN ÖNEMİ BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI

Pandemi sürecinde toprağın ve üretimin öneminin bir kez daha ortaya çıktığına değinen Çolak, 'Toprağın önemini kavrayan ülkeler, artan gıda talebinin karşılanmasını, çevre ve tarımın sürdürülebilir olmasını sağlamak için tarım politikalarını buna göre şekillendirmektedir. Gıda fiyatlarının önümüzdeki yıllarda daha da artacağı göz önünde bulundurulduğunda tarım sektörü daha da stratejik hale gelecektir' dedi.

HER YIL BİNLERCE DEKAR VERİMLİ TARIM ARAZİ İMARA AÇILIYOR

Her yıl binlerce dekar verimli tarım arazisinin konut, sanayi, turizm yapılaşmaları, gibi nedenlerle imara açıldığına dikkat çeken Çolak, 'Toprak ana kadar önemli. Toprak bizim için, halkımız için ana kadar önemlidir. Toprak olmadığı zaman kıtlık olur insanlar aç kalır ve insanlar hayatta kalamaz. Yani toprak olmazsa yasam olmaz. Pandemi sürecinde dünya devletleri toprağın korunması konusunda yeni toprak kanunları çıkarttılar. Ülkemizde ise topraklarımıza hunharca betonlar döküyoruz. Toprak alanlarımızı imara açıyoruz, verimli toprak alanlarında binalar dikiyoruz, fabrikalar kuruyoruz. Her yıl toprak alanlarımız azalıyor. Ülkemizde toprağın korunması konusunda Avrupa ve dünya devletleri gibi yeni tarım yasaları çıkartmamız lazım, yeni toprak kanunları çıkartılması lazım' dedi.

TOPRAKLARIMIZI KORUYACAK ÇOK CİDDİ ADIMLARIN ATILMASI GEREKİYOR

Verimli toprakları koruyacak çok ciddi adımların atılması gerektiğini belirten Çolak, 'Fabrikalar, binalar tarım arazine elverişsiz olan alanlara kurulması lazım ama ne yazık ki en verimli toprak araziler imara açılıyor ve üzerinde binalar, gökdelenler, fabrikalar dikiliyor. Bu durum bizi gerçekten üzüyor. Eğer toprak alanlarımızı koruyamazsak çocuklarımıza miras olarak beton bırakırız. Toprak olmazsa yaşam olmaz. Onun için bizim çocuklarımıza miras olarak toprak bırakmamız lazım. Dolaysıyla topraklarımızı koruyacak çok ciddi adımların atılması gerekiyor' dedi.

İLERİDE EKİN YAPACAK TOPRAK BULAMAYACAĞIZ

Toprak alanlarının her yıl azalmaya devam ettiğini belirten Çolak, 'Toprak alanlarımız her yıl azalıyor. Bu gidişle yarın öbür gün ekin yapacak toprak alanı bulamayacağız ve bize yetecek gıdayı bulamayacağız. Çünkü verimli toprak arazilerine binalar dikilmeye devam edilirse yarın ciddi riskler ile karşı karşıya kalacağız. Şuan 2-5 kalemde ürün ithal ediyorsak yarın bütün ürünleri ithal etmek zorunda kalacağız. Dünyada tarımda söz sahibi olabilmemiz için bizim toprağımızı korumamız lazım ve modern tarımı geliştirmemiz lazım. Bugün Konya yüzölçümü kadar bir alan sahip olan Hollanda dünyada tarımda söz sahibi bir ülke konumunda. Oysa Türkiye toprağı kendi kendine yetebilecek 6-7 ülkeden biri. Ama biz bunun kıymetin bilmiyoruz. Çünkü bir metre toprağımız genişlemiyor aksine her yıl azalıyor. Tarım arazilerimiz en büyük zenginliğimizdir. Arazilerimiz gelecek nesillerin bizlere emanetidir. Bizim görevimiz arazilerimizi korumak, geliştirmek, durumunu iyileştirmek ve zamanı gelince de sahibine, yani gelecek nesillere aldığımız gibi bırakmaktır' dedi.

GAZİANTEP'TE DE VERİMLİ TARIM ARAZİLER İMARA AÇILIYOR

Gaziantep'te de verimli tarım arazilerin imara açıldığını belirten Çolak, 'Ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep'te de verimli tarım araziler imara açılıyor. Verimli toprak alanları üzerinde bina ve fabrikalar yapılıyor. Kentte en azından bundan sonraki kalan topraklarımızı korumamız gerekiyor' dedi.

TOPRAKLARIMIZIN KIYMETİNİ BİLMELİYİZ

Üreticilerin Toprak Bayramı'nı kutlayan Çolak, 'Toprak en değerli varlığımız, üzerinde üretim yaparak geçimimizi sağladığımız ekmek teknemizdir. Gelecek nesillerden ödünç aldığımız topraklarımız, gıda güvenliğimizin teminatıdır. Topraklarımızı koruyamazsak miras olarak çocuklarımıza açlık bırakırız. Bereketli topraklarımızın kıymetini bilmeliyiz' dedi.

2021 ÜRETİM YILI ÇKS KAYITLARI 30 HAZİRANDA SONA ERİYOR

2021 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarının 30 Haziran 2021 tarihinde sona ereceğini de belirten Çolak, başvuru ve güncellemelerini yapmayan çiftçilerin hiçbir desteklemeden faydalanamayacaklarını söyledi. Çiftçilere çağrıda bulunan Çolak, '2021 ÇKS dosya başvuruları 30 Haziranda sona eriyor. Mazot ve gübre desteği almak isteyen çiftçilerin mutlaka dosyalarını 30 Haziran kadar Ziraat odaları ve ilçe tarım Müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor. Başvuruda bulunmayan çiftçiler mazot, gübre ve diğer desteklemelerden mahrum kalacaklar. Onun için çiftçilerimizin son güne kalmadan başvurmalarını istiyoruz' diye konuştu. BAHRİ UÇAR