Arıcılara kovan başına verilecek desteklemelere ilişkin değerlendirmede bulunan Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, arıcıların 3 yıldır kovan başına 15 lira destekleme aldığını belirterek, 'Bizim istediğimiz kovan başına en az 50 TL destek verilmesi ancak ülkenin ekonomisi göz önünde bulundurarak 3 yıldır 15 TL olan kovan başı desteğin bu yıl 20 TL'ye çıkarılması arı yetiştiricilerini elbette mutlu etti' dedi. Arıcılık desteklemeleri tespit çalışmalarının çok geç yapıldığına da dikkat çeken Koca, 'Arıcılık desteklemeleri tespit çalışmalarının temmuz ayından eylül ayına kadar bitirilmesi gerekiyor' dedi. Bakanlığın arıcılara yapılacak teşviklerde birlik üyesi olma şartını ortadan kaldırdığını anımsatan Koca, desteklemelerin birlikler üzerinden yapılmasının son derece önemli olduğunu belirtti.

ARI YETİŞTİRİCİSİNE KOVAN BAŞINA 20 TL DESTEK SAĞLANACAK

Tarımda 2021 ve 2022'de üretim, gübre ve sertifikalı tohum kullanımı ürün çeşidine göre sağlanacak destek miktarları belirlendi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara kapsamında arı yetiştiricilerine kovan başına 20 TL destekleme sağlanacak.

KOVAN BAŞINA 20 TL DESTEK ARI YETİŞTİRİCİLERİNİ MUTLU ETTİ

Arıcılara kovan başına verilecek desteklemelere ilişkin değerlendirmede bulunan Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, Arıcıların 3 yıldır kovan başına 15 lira destekleme aldığını ifade belirterek, 'Arıcılar 3 yıldır kovan başına 15 lira destekleme alıyor. Bizim istediğimiz kovan başına en az 50 TL destek verilmesi ancak ülkenin ekonomisi göz önünde bulundurarak 3 yıldır 15 TL olan kovan başı desteğin bu yıl 20 TL'ye çıkarılması arı yetiştiricilerini elbette mutlu etti. Bu desteklemeler arı yetiştiricilerin giderlerini karşılamazsa da bazı ufak tefek giderleri karşılamış olacak. Arıcılarımız çok da olmazsa mutlu oldular. Bu destek arı yetiştiricilerine ufak bir can suyu olacak' dedi.

KOVAN BAŞI DESTEKLEMELER ENFLASYON ORANINDA ARTMALI

Kovan başı desteklemelerinde her yıl enflasyon oranında artış sağlanmasını istediklerini belirten Koca, 'Biz kovan başı desteklemelerinin her yıl enflasyon oranında artışın sağlanmasını istiyoruz çünkü 3 yıldır 15 lira olan kovan başı desteklemeleri bu yıl 20 TL'ye çıktı. Yani kovan başı desteklemeleri bu yıl yüzde 33 arttırıldı ancak bunu 3 yıla böldüğümüzde yüzde 10'lara gelmekte. Dolaysıyla kovan başı desteklemelerinin her yıl enflasyon oranında artışın sağlanmasını istiyoruz' dedi.

BİRLİKLERE ÜYE ŞARTI KONULMASI GEREKİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın arıcılara yapılacak teşvikler ile ilgili geçen yıl yayımladığı 'Birlik üyelik şartı ve 30 kovan şartı' revize tebliği ile arıcılara yapılacak teşviklerde birlik üyesi olma ve 30 kovan şartını ortadan kaldırdığını anımsatan Koca, 'İnşallah uygulama esaslarında böyle bir şey olmaz. Birliklerin üzerinde EK 1 dilekçelerin alınıp üyelik şartını getirip bu şekilde başvuru yapmasını uygulama esaslarına koyarlar. Çünkü bütün sivil toplum örgütlerinde belli sekilerde üyelik şarttı var. 30 kovanın altındakinde üyelik şartı aranmasın ama 30 kovan üstünde üyelik şartı aransın çünkü üyelerinin birliklere aidiyetleri beli olması gerekiyor. O aidiyet ortadan kalktığı zaman arı yetiştiricileri bireysel olarak davranmaya başlayacak ve burada devlet de çok büyük bir sorunla karsı karsıya kalacak. Örneğin Gaziantep'te bütün üyelerimiz bütün sorunlarını direk bize bildirirken diğer tarafa her bir üyenin sıkıntısının ilçe tarım müdürlüklerine gittiğini düşünürsek inanılmaz bir kaos ortamı olacak. Biz burada gelen şikayetleri burada değerlendirip, toparlayıp ilgili kurum ve şahıslara iletiyoruz. Dolaysıyla bizim derdimiz yıllık bir defa alınan 250 liralık aidattan ziyade üyelerin kendi meslek grubunda olan sivil toplum örgütüne aidiyetin ortaya konulmasıdır. Biz de herkes gibi gelip geçiciyiz. Biz bugün varız yarın yokuz ama bu birlikler inşallah daha da güçlenerek yoluna devam edecekler ve sonsuza dek var olacaklar' seklinde konuştu.

DESTEKLERLERİN BİRLİKLER ÜZERİNDEN YAPILMASI SON DERECE ÖNEMLİ

Desteklemelerin birlikler üzerinden yapılmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Koca, 'Kişi kendi mesleğiyle ilgili sorunları herkesten daha iyi bilendir. Dolaysıyla arıcıların sorunlarını ilçe tarım müdürlüklerinde bir ziraat mühendisi veya veteriner hekime anlatmak çok zor olacak çünkü adamın mesleği değil. Birlik başkanları ve yönetim kurulu üyeleri sektörün içerisinden gelen kişilerdir. Dolaysıyla desteklerlerin birlikler üzerinden yapılması son derece önemlidir. Aksi takdirde 3-5 yıl sonra eyvah denilecek. Onun için 3-5 yıl sonra eyvah dememek için şimdiden bunun önleminin alınması gerekiyor' dedi.

EKİPMAN DESTEĞİNİN MİKTARSAL ORANDA BELİRLENMESİ GEREKİYOR

Arıcılılık sektörüne verilen malzeme ve ekipman desteğinin de önemine dikkat çeken Koca, 'Malzeme ve ekipman desteği de arıcılık sektörü için çok önemli. Tabi burada da bir sorunla karsılaşıyoruz. Arıcılık makine ekipmanlar çok yüksek maliyetli değiller. Yani bir arı yetiştiricisi 50-60 bin TL'ye bütün arıcılık makine ekipmanlarını tedarik edebiliyor. Onun için arıcılık en az girdiyle en çok gelirin elde edildiği tarımsal ve hayvancılığın başında geliyor. Burada malzeme ve ekipman desteği miktarsal oranda belirlenmesi gerekiyor. Örneğin 10 bin TL'den 50 bin TL desteğe kadar yüzde 70—80 destek sağlanması gerekiyor ki kazanç sağlansın ve üreticiye bir katkı sağlasın. Yoksa üretici 10 bin TL destek için yüzde 50 hibe artı yüzde 18 KDV ödüyor. Masraflarıyla birlikte bu yüzde 25 gibi bir desteğe denk geliyor. Burada verilen bu para üreticiden ziyade piyasanın cebine giriyor. Onun için bu desteklemenin miktarsal oranda belirlenmesi gerekiyor. Kovanlarla ilgili yüzde 50 desteklerin oransal olarak yüzde 70-80'lere çıkarılmasını istiyoruz' dedi.

KOVAN TESPİT ÇALIŞMALARI EYLÜL AYINDA TAMAMLANMASI GEREKİYOR

Arıcılık desteklemeleri tespit çalışmalarının çok geç yapıldığına da dikkat çeken Koca, 'Geçen sene kış aylarında başvuru alındığı için Gaziantep'ten 227 kişi başvurabildi. Normalde her yıl 350 civarında başvuru yapılıyor. Geçen yıl Aralık ayına kadar tespitler yapıldığı için ve o dönemde de arı kovan sayısı düştüğü için desteklemeler için yapılan başvurular azaldı. Arılı kovan desteklemesi için tespit çalışmalarının da erken yapılması gerekiyor ancak halen sayımlar yapılmamış durumda. Bu da arı yetiştiricilerin aldığı destek miktarını düşürüyor çünkü kovan sayısı düşünce aldı destek miktarı da düşüyor ve bazı arı yetiştiricileri desteklemeler için başvuru yapma gereği bile duymuyor. Arıcılık desteklemeleri tespit çalışmalarının temmuz ayından eylül ayına kadar bitirilmesi gerekiyor' dedi.

PİYASADAKİ FİYAT ARTIŞLARI ARICILIK SEKTÖRÜNÜ DE VURDU

Piyasadaki fiyat artışlarının arıcılık sektörünü de vurduğunu belirten Koca, 'Piyasadaki fiyat artışları arıcılık sektörünü de vurdu. Bahar aylarında 150-160 lira olan kovanın fiyatı bugün 340 liraya yükseldi. Yani kovan fiyatları 2 kattan fazla arttı. Arıcıların bütün girdi maliyetleri arttı. Arıcılık hastalık ve zararlılıkla ilgili ilaçlarda da fiyat artışları oldukça arttı. Bunun yanı sıra bal üretiminde rekolte düşüşü yaşandı ancak buna rağmen bal fiyatlarında bir artış yaşanmadı. Bu gidişle arıcılılar her geçen gün can kaybediyor. Bu durumun biran önce düzelmesini bekliyoruz' diye konuştu.

BAHRİ UÇAR