Dünyanın dört bir yanından nefroloji tarihinin seçkin liderlerinin İstanbul'da buluştuğu kongrede; Gaziantep Üniversitesi ile birlikte Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türk Nefroloji Derneği, Türk Pediatrik Nefroloji Derneği ve Anadolu Böbrek Vakfı da temsil edildi. Nefroloji alanındaki tüm akademisyen ve hekimler, tıp tarihçileri ve nefroloji tarihi ile ilgilenen öğrencilere hitap eden önemli kongre yüz yüze ve online seçenekleri kullanılarak yapıldı.

BİLİMSEL ANLAMDA TAKDİR TOPLADI

Yurt dışından da ilgiyle izlenen, Uluslararası Nefroloji Tarihi Derneği'nin kurucu liderlerinin de bulunduğu kongre bilimsel anlamda oldukça takdir topladı. Halen Napoli Üniversitesi'nde Emeritus Profesör kadrosunda bulunan ve derneğin kurucularından olan Prof. Natale De Santo, kongrenin en önemli konuşmasını Prof. Dr. Ayşe Balat'a atfederek, takdirlerini belirten bir konuşma yaptı.

Kongrenin en önemli konuşmasının kendisine atfedilmesinden büyük gurur duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Balat, kongrede 19. Yüzyıl'da Sultan II. Mahmud döneminin önemli isimlerinden tarihçi, hekim, filozof matematikçi kimliklerine sahip Şanîzade Mehmed Ataullah Efendi'nin nefroloji alanına yaptığı katkılarını anlattı. Ulusal ve uluslararası düzeyde büyük beğeni toplayan Dr. Balat, bu toplantının nefroloji geçmişine sahip kurumlar arasında deneyimlerin paylaşılması, gelecekteki araştırmalar için iletişim köprülerinin kurulması ve araştırmacılar arasında işbirliklerini teşvik etmek için bir platform oluşturması adına oldukça önemli olduğunu belirtti. Prof. Dr. Balat, kongre sonrası derneğin yeni dönem başkanlığını devraldı.