İftar için dengeli ve doyurucu menüler, bu özel ayın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte her güne özel farklı menülerle dopdolu bir Ramazan serüvenine hazır olun! Ramazan'ın 15. günü iftar menüsü burada.

DOMATES ÇORBASI TARİFİ

 Domates Çorbasi

Domates Çorbası birçok sofrada sıcak bir başlangıç olarak tercih edilen nefis bir lezzettir. İşte size üç farklı domates çorbası tarifi:

Malzemeler:

  • 5 adet büyük boy domates
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 çay bardağı sıcak süt
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 4 su bardağı sıcak et suyu
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı:

  • Tereyağını eritin ve unu hafifçe kavurun.
  • Kabuğu soyulmuş ve küp küp kesilmiş domatesleri ekleyin ve birkaç dakika kavurun.
  • Sıcak et suyunu ilave edin ve 15 dakika kaynatın.
  • Sütü ekleyin, birkaç dakika daha kaynatın ve tuzunu ayarlayın.
  • Servis yaparken üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin.

ET KAVURMA TARİFİ

Et Kavurma

Et Kavurma: Türk mutfağının lezzetli ve doyurucu et yemeklerinden biridir. İşte size nefis bir et kavurma tarifi:

Malzemeler:

  • 1 kilogram dana kuşbaşı
  • 1 baş kuru soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • Sıvı yağ

Yapılışı:

  • Kuşbaşı doğranmış eti tavaya alın ve yüksek ateşte sürekli karıştırarak renk değişene kadar kavurun.
  • Et suyunu verince sıvı yağ ekleyin ve kısık ateşte ara ara karıştırarak pişirin.
  • Kuru soğanı dörde bölün, sarımsakları tüm şekilde tavaya atın ve suyunu çekene kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
  • Eğer et hala pişmemişse yarım çay bardağı sıcak su ekleyip biraz daha pişirebilirsiniz.
  • En son tuzunu ekleyip karıştırın ve ocağı kapatın.
  • Pilav eşliğinde servis edin.

HAVUÇLU PİLAV TARİFİ

 Havuçlu Pi̇lav

Havuçlu Pilav hem lezzetli hem de göz alıcı bir seçenektir. İşte size iki farklı havuçlu pilav tarifi:

Malzemeler:

  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 adet havuç
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • 4 su bardağı sıcak su (veya tavuk suyu)

Yapılışı:

  • Pirinçleri ılık suda 2-3 saat ıslatın (vakit yoksa sıcak suda yarım saat yeterli).
  • Bir tencereye tereyağı ve sıvı yağı alın, eritin.
  • Rendelenmiş havuç ve tuz ekleyip karıştırın, kapağı kapalı olarak 2-3 dakika pişirin.
  • Yıkanmış pirinci ekleyip karıştırın ve 1-2 dakika kavurun.
  • Üzerini yarım parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin, karıştırın ve kaynara çıkınca altını kısın. Kapak kapalı olarak suyunu çekene kadar pişirin.
  • Kağıt havlu ile dinlendirildikten sonra servis edin.

ISPANAK SALATASI TARİFİ

 Ispanak Salatasi

Ispanak salatası, hem sağlıklı hem de lezzetli bir seçenektir. Ispanak, magnezyum açısından zengin bir yapraklı sebzedir ve bu salata, iştah açıcı görünümü ve nefis tadıyla sofralarınıza renk katacak. İşte size ıspanak salatasının tarifi:

Malzemeler:

  • Yarım kilo körpe ıspanak
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 adet nar
  • 7-8 adet cherry (çeri) domates
  • 2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım limon suyu
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı:

  • Ispanakları saplarından ayırarak ayıklayın. Yıkamadan önce yaklaşık 15 dakika sirkeli ve tuzlu suda bekletin. Bu sayede ıspanak hem kumunu döker hem de üzerinde bulunan her türlü kalıntılardan arınır.
  • Sos için kırılmış cevizi, nar ekşisini, limon suyunu, zeytinyağını, tuzu (ıspanağın fazla tuz kaldırmayacağını unutmayalım) ve kimyonu karıştırarak homojen bir sos elde edin.
  • 15 dakika sonra sirkeli ve tuzlu suda bekleyen ıspanakları 3-4 kez bol suyla yıkayın, süzün ve kurutun.
  • Kurutulan ıspanakları irice parçalara ayırın. Narı tanelerine ayırın.
  • Büyük bir kasede ıspanakları, bir kısmı narın ve sosun bir araya gelmesi için güzelce karıştırın.
  • Cherry (çeri) domatesleri büyüklüğüne göre 2 ya da 3 parçaya bölün ve salataya ekleyin. Karıştırın.
  • Servis yapılacak kaba salatayı alın ve kalan nar taneleriyle süsleyerek sunuma hazır hale getirin.
  • Arzu ederseniz, üzerini narın yanında cevizle de süsleyebilirsiniz.

YOĞURTLU PATLICAN MEZESİ TARİFİ

 Yoğurtlu Patlican Mezesi̇

Yoğurtlu Patlıcan Mezesi hem sofraları süsleyen hem de lezzetiyle herkesi memnun eden bir meze seçeneğidir. İşte bu nefis tarifin detayları:

Malzemeler:

  • 2 adet közlenmiş topaç patlıcan
  • 1 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt (katılığına göre su ile açılacak)
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • Kırmızı toz biber

Yapılışı:

  • Közlenmiş patlıcanları ve sarımsağı minik minik doğrayın ve bir tavaya alın.
  • Tereyağını ilave edip yaklaşık 5 dakika kısık ateşte pişirin.
  • Bu arada yoğurdu su ile açıp iyice çırpın ve tuzunu ilave edin.
  • Patlıcanları yoğurdun içine alıp karıştırın ve servis tabağına alın.
  • Üzerini toz kırmızı biber ile süsleyip servis edin.

SÜTLÜ FISTIKLI İRMİK HELVASI TARİFİ

 Sütlü Fistikli İrmi̇k Helvasi

Sütlü Fıstıklı İrmik Helvası, Türk mutfağının geleneksel tatlılarından biridir. İşte bu lezzetli helvanın yapımı için adım adım tarif:

Malzemeler:

  • 2 su bardağı irmik
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
  • 2 dolu yemek kaşığı tereyağı
  • Bir küçük paket dolmalık fıstık

Yapılışı:

  • Yanmaz yapışmaz bir tavada tereyağını eritin ve ayçiçek yağını ekleyin.
  • İrmiği ilave edip, kısık ateşte yavaş yavaş karıştırarak 15 dakika boyunca kavurun. İrmiğin hafif renk değiştirmesini bekleyin.
  • Fıstıkları ekleyin ve 10 dakika daha kavurun. Rengi dönünce anlayacaksınız.
  • Başka bir kapta soğuk süt ile şekeri çözünene kadar karıştırın.
  • Kavrulan irmiğe yavaş yavaş şekerli sütü ilave edin. Ateşi biraz artırıp irmiğin sütü iyice çekmesini sağlayın.
  • Helvayı kapağı kapalı vaziyette yarım saat dinlendirin.
  • Servis sırasında içine dondurma veya üzerine tarçın ile sunmanızı öneririm.
Muhabir: MEHMET FENER