İftar için dengeli ve doyurucu menüler, bu özel ayın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte her güne özel farklı menülerle dopdolu bir Ramazan serüvenine hazır olun! Ramazan'ın 20. günü iftar menüsü burada.

SOĞAN ÇORBASI TARİFİ

Soğan Çorbasi

Soğan çorbası, hem kışın içimizi ısıtan hem de soğuk günlerde bağışıklık sistemimize destek olan bir lezzettir. İşte, pratik ve lezzetli bir soğan çorbası tarifi:

Malzemeler:

  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı tereyağı (tepeleme)
  • 1,5 çorba kaşığı un
  • 4-5 su bardağı tavuk suyu
  • Karabiber
  • Tuz

Yapılışı:

  • Soğanı ortadan kesin ve yarım halkalar elde etmek için ince ince dilimleyin.
  • Bir tencerede 1 kaşık tereyağını eritin. Eridikten sonra soğanları ilave ederek pembeleşene kadar kavurun. Hafif pembeleşince (asla yakmayın), unu ekleyin ve sürekli karıştırarak beraber kavurmaya devam edin.
  • Un ile beraber soğanı 2 dakika kadar daha kavurun. Daha sonra sıcak tavuk suyunuzu karışıma ekleyin. Dilerseniz tavuk suyu ve sıcak suyu karıştırarak da kullanabilirsiniz.
  • Ateşinizi kısın, sürekli karıştırarak 5 dakika kadar daha pişirin. Bu şekilde ununuz topaklanmadan daha kolay açılacaktır.
  • Ardından karabiber ve tuzunu ayarlayın. Ağzınıza hiç soğan gelmesin istiyorsanız bu aşamada blenderdan geçirebilirsiniz.
  • Ocaktan aldığınız çorbanızı isteğe bağlı kruton ekmekle veya üzerine yağda yakılmış pul biber serperek sıcak servis yapın.

SEBZELİ ET SOTE TARİFİ

Sebzeli̇ Et Sote

Sebzeli et sote, lezzetli ve sağlıklı bir yemek seçeneği. Hem sebzelerin tazeliğini hem de etin lezzetini bir araya getiriyor. İşte nefis bir etli sebze sote tarifi:

Malzemeler:

  • 3 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet etli kırmızı biber
  • 3 adet patates
  • Yarım kilo dana eti
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz, karabiber, pul biber, nane

Yapılışı:

  • Bütün malzemeler (et ve soğan dahil) jülyen doğranır.
  • Önce yağda soğanlar ve kırmızı biber sotelenir.
  • Ardından havuçlar eklenir ve önden sotelenir.
  • Havuçlar biraz yumuşayınca patates ve et eklenir.
  • Üzerine yarım su bardağı içinde erittiğimiz salçalar eklenir.
  • Baharat ve tuz eklenip pişmeye bırakılır. Su sadece salçayı eritmek için kullanıldı.
  • Ayrıca wok tavasında da çok daha güzel olurdu, ama benim wok tavam olmadığı için seramik tavada yaptım.

ŞEHRİYESİZ PİLAV TARİFİ

 Şehri̇yesi̇z Pi̇lav

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İster ana yemek olarak, ister yanında bir et yemeğiyle servis edilsin, pilav sofralarımızın baş tacıdır. Şehriyesiz pilav, adından da anlaşılacağı gibi içinde şehriye bulunmayan bir pirinç pilavıdır. İşte size nefis bir şehriyesiz pilav tarifi:

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2,5 su bardağı pirinç
  • 1 tavuk suyu tablet
  • Tuz
  • Alabildiğine su

Yapılışı:

  • Pirinçleri ayıklayıp yıkayın. Ben pişirmeden önce yaklaşık yarım saat kadar sıcak olmayan suda bekletiyorum.
  • Tereyağını pişireceğiniz tencerede eritin.
  • Diğer yandan en az 4 su bardağı suyu kaynatın ve kaynayan sudan 1 bardak ayırıp içinde tavuk suyu tabletini eritin.
  • Pirinci süzgeçten geçirip tereyağla buluşturun. Tahta kaşıkla alttan üste doğru çok karıştırmadan küçük küçük kavurun.
  • Tane tane olduğunda önce tavuk suyunu, ardından tuzu ekleyin ve üzerine gelicek kadar su ekleyin. Göz kararı yaptığım için tam miktar veremem, ancak suyu pirincin üzerini tam geçmeyecek şekilde koyun. Eğer pirinci önceden suda dinlendirmişseniz daha az suya ihtiyaç duyacaksınız.
  • Kapağı çok açmadan ve karıştırmadan suyun çekilmesini bekleyin.
  • Sonra dinlendirip servis edin.

CEVİZLİ ROKA SALATASI TARİFİ

Cevi̇zli̇ Roka Salatasi

Cevizli Roka Salatası, hem sağlıklı hem de lezzetli bir seçenek. İşte bu nefis salatanın tarifi:

Malzemeler:

  • 2 demet roka
  • 2 adet küçük turp
  • 1 adet küçük havuç
  • 1 avuç ceviz içi
  • Bir parça tulum peyniri
  • Sızma zeytinyağı
  • Limon suyu ve tuz

Yapılışı:

  • Rokaları temizleyin, iyice yıkayın ve suyunu süzün. İnce ince doğrayın.
  • Peynir rendeleyin. Havucu isterseniz rende olarak veya küp küp doğrayın.
  • Tüm malzemeleri harmanlayın. Üzerine damak tadınıza göre tuz, sızma zeytinyağı ve limon suyu dökün, güzelce karıştırın.
  • Salata tabağına alın ve üzerine ceviz içini serpin.
  • Kıyılarına turp dilimleri sıralayın.

KURU PATLICAN MEZESİ TARİFİ

Kuru Patlican Mezesi̇

Kuru patlıcan mezesi, sofraları renklendiren ve lezzetli bir seçenektir. İşte bu nefis mezenin tarifi:

Malzemeler:

  • 6-7 tane kuru patlıcan
  • 1 kase yoğurt
  • 1 kaşık tereyağı
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz, karabiber, kırmızı biber, nane

Yapılışı:

  • Patlıcanları jülyen doğrayıp haşlıyoruz. Piştikten sonra suyunu süzüp tabağa alıyoruz.
  • Başka bir tabakta yoğurdu çırpıyoruz. Yoğurt çok cıvıl olmayacak şekilde olmalıdır.
  • Ezdiğimiz sarımsağı tuz ile karıştırıyoruz ve yoğurda ekliyoruz.
  • Haşlanmış patlıcanların üzerine yoğurdu döküyoruz.
  • Tavada tereyağını eritip nane, karabiber ve kırmızı biber ile tuzunu yakıyoruz.
  • Bu baharatlı tereyağını patlıcanların üzerine gezdiriyoruz.
  • Kolay ve lezzetli kuru patlıcan mezesi hazır!

KAYMAKLI PEYNİRLİ KÜNEFE TARİFİ

 Kaymakli Peyni̇rli̇ Künefe

Hatay mutfağının enfes tatlarından biridir. İnce tel kadayıfın arasına tuzsuz peynir ve tereyağı eklenerek hazırlanan bu lezzet, şerbetle tatlandırılır ve Antep fıstığıyla süslenir. İşte size nefis bir peynirli künefe tarifi:

Malzemeler:

  • 500 gram künefe kadayıfı
  • 250 gram künefe peyniri (Alternatif olarak tuzsuz dil peyniri kullanabilirsiniz)
  • 250 gram tereyağı

Şerbet İçin:

Deprem Bölgesi İçin Mücbir Sebep Kararı Deprem Bölgesi İçin Mücbir Sebep Kararı
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 2 damla limon suyu

Üzeri İçin:

  • Antep fıstığı

Yapılışı:

Şerbeti Hazırlayın:

  • Şeker ve suyu bir tencereye alın ve kaynatın.
  • Şerbetin altını kapatmaya yakın, 2 damla limon suyu ekleyin ve soğumaya bırakın.

Künefe Yapımına Geçin:

  • Tereyağını tavada eritin.
  • Kadayıfı ince tel tel doğrayın.
  • Eritilmiş tereyağını kadayıfın üzerine dökün ve iyice karıştırın.
  • Yapışmaz bir tavaya yaklaşık 4 yemek kaşığı tereyağı koyun ve elimle tavanın içini yağlayın.
  • Kadayıfın yarısını tavana ekleyin ve iyice bastırarak düzgün bir tabaka oluşturun.
  • Üzerine rendelenmiş tuzsuz peyniri serpin.
  • Kalan kadayıfı da üzerine ekleyin ve tekrar bastırarak düzgün bir şekilde yayın.
  • Ocağın en küçük gözünde, kısık ateşte tavayı ateşin üzerinde yer değiştirerek kızartın. Kızardığını spatula ile kontrol edebilirsiniz.
  • Kızardıktan sonra düz bir tabak yardımıyla künefeyi ters çevirin ve diğer tarafını da pişirin (tekrar tereyağını eklemeyi unutmayın).
  • Künefe piştikten hemen sonra soğuk şerbeti dökün.
  • Üzerine Antep fıstığı serpin.
  • İsteğe göre üzerine dondurma da ekleyebilirsiniz.
Muhabir: MEHMET FENER