İftar için dengeli ve doyurucu menüler, bu özel ayın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte her güne özel farklı menülerle dopdolu bir Ramazan serüvenine hazır olun! Ramazan'ın 18. günü iftar menüsü burada.

KREMALI SEBZE ÇORBASI TARİFİ

Kremali Sebze Çorbasi Tari̇fi̇

Kremalı Sebze Çorbası hem besleyici hem de lezzetli bir seçenektir. İşte bu nefis çorbanın tarifi:

Malzemeler:

  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kabak
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 2 yemek kaşığı un
  • 8 su bardağı sıcak su
  • 1 çay bardağı konserve mısır
  • 200 ml sıvı krema
  • Tuz
  • Karabiber

Yapılışı:

  • Bir tencereye zeytinyağını, doğranmış soğanı, patatesi, doğranmış havucu, kabak ve bezelyeyi ekleyin. Bu sebzeleri 5 dakika kadar soteleyin.
  • Üzerine unu ekleyerek 2 dakika kavurun.
  • Sıcak suyu tencereye ilave edin ve karıştırın. Sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
  • Konserve mısırı ekleyip karıştırın.
  • Tencereye sıvı kremayı, tuzu ve karabiberi ilave edin. Tekrar karıştırın.
  • Çorbayı 5 dakika daha kaynatın ve ardından ocağı kapatın.
  • Çorbayı 10 dakika dinlendirin ve servis yapın.

KUZU KAPAMA TARİFİ

Kuzu Kapama Tari̇fi̇

Kuzu kapama, adından da anlaşılacağı gibi kuzu etiyle hazırlanan ve sebzelerle lezzetlendirilen bir Türk mutfağı klasiğidir. Yavaş yavaş pişirilerek ağızda dağılan ve lezzetiyle sofraları süsleyen bu yemeği sizin için detaylı bir şekilde anlatmak istiyorum.

Malzemeler:

  • 4 parça kemikli kuzu eti
  • 12 adet arpacık soğan
  • 2 dal kereviz sapı
  • 1 adet havuç
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber (arzuya göre)
  • 1 su bardağı et suyu veya sebze suyu

Yapılışı:

  • Marinasyon: Kuzu etlerini en az 2 saat önce marinasyon malzemeleriyle birlikte bir gıda poşetinde harmanlayın ve buzdolabında dinlendirin. Bu adım zorunlu değil, ancak etin daha lezzetli olmasını sağlar.
  • Etleri pişirmeden 15 dakika önce buzdolabından çıkarın.
  • Kereviz saplarını iri iri doğrayın, havuçları iri dilimler halinde kesin, sarımsakları ince ince doğrayın ve arpacık soğanları soyun.
  • Bir tencereye yarım tereyağını ve sıvıyağı alın ve kızdırın. İyice kızan yağın üzerine etleri koyun ve her tarafını 2 dakika kadar pişirip kenara alın.
  • Aynı tencereye kalan tereyağını ekleyin ve sebzeleri ekleyip 3-4 dakika kadar soteleyin.
  • Salçayı ekleyip 2 dakika daha soteleyin.
  • Etleri ekleyin, et suyunu ve baharatları ekleyin ve karıştırın.
  • Düdüklü tencerede pişirecekseniz düdüğü çıktıktan sonra 25 dakika, normal bir tencerede pişirecekseniz suyunu kontrol ederek 1 saat 15 dakika kadar pişirin.

ŞEHRİYE PİLAVI TARİFİ

Şehri̇ye Pi̇lavi Tari̇fi̇

Hem pratik hem de lezzetli bir seçenek! Bu nefis pilav, sofranıza renk katacak ve misafirlerinizi memnun edecek. İşte size iki farklı şehriye pilavı tarifi:

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 su bardağı arpa şehriye
  • Tuz
  • 3 su bardağı sıcak su

Yapılışı:

  • Pilav tenceresine tereyağını koyarak eritin, sıvı yağı ekleyin.
  • Şehriyeleri ekleyin ve biraz kırmızılaşana kadar, yani rengini alana kadar kavurun.
  • Üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin (ben 3 su bardağı ekledim). Gerekirse ilave yapabilirsiniz.
  • İsteğe bağlı olarak bu aşamada bulyonu da ekleyebilirsiniz.
  • Son olarak tuzunu da ekleyerek kapağını kapatın.
  • Şehriyeler suyu çekince altını kapatabilirsiniz.

GAVUR DAĞI SALATASI TARİFİ

Gavur Daği Salatasi Tari̇fi̇

Gavurdağı Salatası, Türk mutfağının lezzetli ve hafif meze çeşitlerinden biridir. Adını Gaziantep’e yakın bir bölgede yer alan Gavur Dağı’ndan almıştır. Nar ekşisi, sumak ve ceviz gibi malzemelerle tatlandırılan bu salata, soğanın lezzetini gizleyerek herkesin keyifle tüketebileceği bir lezzettir.

Malzemeler:

  • 3 adet domates
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 3-4 dal taze soğan
  • Maydanoz
  • 2 avuç iri kırılmış ceviz
  • Zeytinyağı
  • Nar ekşisi
  • Sumak
  • Tuz

Yapılışı:

  • Domatesler ve yeşil biber küçük küçük doğranır.
  • Yeşil soğanlar ve maydanozlar da çok ince kıyılır.
  • Kuru soğan, mümkün olduğunca küçük doğranarak biraz tuzla ovulur.
  • Bütün malzeme geniş bir kaba alınır. İri kırılmış cevizler, zeytinyağı ve nar ekşisi ilave edilir.
  • Göz kararı yaklaşık 1 yemek kaşığı sumak da eklenir.
  • Karıştırılarak servis tabağına alınır.
  • Zeytinyağının ve nar ekşisinin miktarını kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Ben sevdiğim için oldukça bol kullanıyorum.
  • Cevizi de yine neredeyse 1 su bardağına yakın ekliyorum.

ACILI EZME TARİFİ

Acili Ezme Tari̇fi̇

Acılı Ezme, sofralarımızın vazgeçilmezi olan lezzetli bir meze. İster kebap yanında, ister pideyle, isterse sadece ekmek arası tüketin, her lokması ağızda baharatlı bir dansa dönüşüyor. İşte size üç farklı acılı ezme tarifi ve nasıl yapılacağına dair detaylar:

Malzemeler:

İzinsiz Dron Çekimine 153 Bin Lira Ceza İzinsiz Dron Çekimine 153 Bin Lira Ceza
  • 2 adet büyük boy domates
  • 1 adet taze soğan (yarım demet)
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım çorba kaşığı biber salçası
  • 4 diş sarımsak
  • 2 adet sivri biber
  • 1 dal nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 biber
  • Yarım limon suyu veya nar ekşisi
  • Yeteri kadar zeytinyağı (acı ve ekşi miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)

Yapılışı:

  • Tüm malzemeleri teker teker robottan çekin veya ince ince doğrayın.
  • Maydanozu da ince ince kıyın.
  • Sulu olmaması için robottan geçirdiğiniz malzemeleri tel süzgeçte bekletebilirsiniz.
  • Sosu için salçaları, yağı, nar ekşisini, limon suyunu, tuzu ve baharatları güzelce bir kasede karıştırın.
  • Sosu sebzelerin üzerine dökün ve maydanozu ekleyin.
  • Güzelce karıştırın ve servis tabağına alın.

KAYMAKLI KABAK TATLISI TARİFİ

Kaymakli Kabak Tatlisi Tari̇fi̇

Kaymaklı Kabak Tatlısı, Türk mutfağının lezzetli tatlılarından biridir. İşte bu nefis tatlıyı yapmanın püf noktaları ve tarifi:

Malzemeler:

  • 1 kilogram soyulmuş ve dilimlenmiş kabak
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı kırılmış ceviz
  • Kaymak (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  • Geniş bir tencereye kabakları aralarına toz şeker serperek yerleştirin.
  • Tencerenin kapağını kapatın ve kabakları 4 saat bekletin.
  • Kapağı açık bir şekilde, orta ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirin.
  • Kabaklar soğuduktan sonra, servis tabağına alın.
  • Üzerine ceviz ve kaymak ekleyerek istediğiniz şekilde süsleyin.
Muhabir: MEHMET FENER