İftar için dengeli ve doyurucu menüler, bu özel ayın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte her güne özel farklı menülerle dopdolu bir Ramazan serüvenine hazır olun! Ramazan'ın 9. günü iftar menüsü burada.

DÜĞÜN ÇORBASI TARİFİ

 Düğün Çorbası

Anadolu'nun pek çok yerinde düğün gibi özel günlerde hazırlanan ve tadı kalabalıkla çıkan bu besleyici çorbayı evinizde de hazırlayabilirsiniz.

Düğün çorbası tarifi için malzemeler

  • 400 gram kuzu gerdan eti
  • 1 litre su

Çorbanın terbiyesi için:

  • 3 yemek kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • ½ adet limon suyu
  • 1 çay bardağı su
  • 1,5 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • ½ çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 tutam nane
  • 1 tutam pul biber

Düğün çorbası tarifinin püf noktası

Yoğurtlu ve yumurta sarılı terbiye karışımını, kesilmemesi için sıcak et suyuna azar azar ekleyip hızlıca karıştırın. Kıvam almaya başlayan çorba karışımını dibinin tutmaması için aralarda karıştırarak pişirmeye özen gösterin.

Düğün çorbası tarifi nasıl yapılır?

  • Bol suda yıkadığınız kuzu gerdan etini derin bir tencereye yerleştirin. Üzerine su ilavesiyle kısık ateşte haşlamaya bırakın. Haşlama esnasında tencerenin yüzeyine çıkan köpükleri kevgir yardımıyla alın.
  • Haşlanmış kuzu gerdan etinin kemiklerini ayıklayın. Haşlanmış etlerini bir çatal yardımıyla didikleyin.
  • Çorbanın terbiyesini hazırlamak için; un, yoğurt, yumurta sarısı, su, tuz ve taze sıkılmış limon suyunu ayrı bir kasede iyice çırpın.
  • Hazırladığınız yoğurtlu terbiye karışımına çorbanın suyundan birkaç kepçe alarak karıştırın.
  • Ardından tencereye yavaş yavaş tüm karışımı ekleyip hızlıca karıştırın.
  • Etleri de katıp kısık ateşte, ara ara karıştırarak kıvam alana kadar pişirin.
  • Servis öncesinde tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritip baharatları ilave edip kısık ateşte yakıp üzerine gezdirin.

Düğün çorbası tarifinin pişirme önerisi

Kemikli dana eti kullanabilir, haşladıktan sonra uzun ince parçalara ayırdığınız etleri çorba yapımında kullanabilirsiniz. Arzuya göre çorbaya haşlanmış nohut da ekleyebilirsiniz.

Düğün çorbası tarifinin servis önerisi

Üzerine baharatlı tereyağ gezdirdiğiniz çorbayı sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.

SULU BULGUR KÖFTESİ TARİFİ

Sulu Bulgur Köftesi

"Çorbada et, ana yemekte köfte olur mu hiç?" demeden önce bu yöresel köftemizin kıymayla değil, bulgurla hazırlandığını söyleyelim ve sizi nefis tarife doğru alalım.

Sulu bulgur köftesi tarifi için malzemeler

Bulgur köftesi için:

  • 1,5 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam kimyon

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber

Sulu bulgur köftesi tarifi nasıl yapılır?

  • Bulguru 2 su bardağı kadar su ile ıslatarak 10 dakika bekletin.
  • Ardından içine yumurta, salça, un ve baharatları ekleyip yoğurun. Yoğurma kısmında gerekirse biraz daha su kullanabilirsiniz.
  • Cevizden biraz küçük olacak şekilde parçalara ayırıp yuvarlayın.
  • Tencereye yağınızı ve salçanızı alarak kavurun.
  • Ardından naneyi ve 2,5 su bardağı kadar kaynar su ilave edin.
  • Su tekrar kaynamaya başladığında köfteleri ekleyip pişmeye bırakın. 10 dakika kadar pişmesi yeterli olacaktır.
  • Sulu bulgur köftesi tarifiniz hazır, arzu ederseniz maydanoz ile servis yapabilirsiniz.

PATLICAN SARMA TARİFİ

Patlıcan Sarma

Menümüze patlıcanla devam ediyoruz. Onun yaptıklarını saymaya kalksak tarif defteri yetiştiremeyiz. Ama bu sefer en farklı hallerinden biriyle karşınızda.

Patlıcan sarma tarifi için malzemeler

  • 2 adet kemer patlıcan (dilimlenmiş)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 kase süzme yoğurt
  • 3 yemek kaşığı labne
  • 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • ¼ demet dereotu

Üzeri için:

  • 5 adet cherry domates (ikiye bölünmüş)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tutam dereotu

Patlıcan sarma tarifi nasıl yapılır?

  • Patlıcanları dilimleyip tuzlu suda bekletin. Acısı çıktıktan sonra suyunu süzdürün ve kurulayın. Tost makinesini son ayara getirin ve ısınmasını bekleyin. Isınan makineye patlıcan dilimlerini yerleştirin ve üzerlerine zeytinyağı sürüp 10 dakika pişirin.
  • Bir kaseye süzme yoğurt, labne, sarımsak, nane, dereotu ve tuzu koyun.
  • Karışımı blender yardımıyla karıştırın.
  • Pişen patlıcanların uç kısımlarına hazırladığınız yoğurtlu harçtan ekleyin.
  • Rulo şeklinde sarın.
  • Üzerlerine dereotu ve cherry domates koyun ve servis tabağına alın.
  • Zeytinyağı ve nar ekşisini üzerlerine gezdirip servis edin.

DİLBER DUDAĞI TARİFİ

Dilber Dudağı

Ramazanda şerbetli tatlıları tercih edenler buraya. İçi fındık dolu dilber dudağı karşınızda. Şekerpareyi, revaniyi sonra da yaparsınız.

Dilber dudağı tarifi için malzemeler

Hamuru için:

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tutam tuz
  • ½ yemek kaşığı sirke
  • 4 - 4,5 su bardağı un
  • ½ paket kabartma tozu

Arası için:

  • 150 gram tereyağı

Şerbeti için:

  • 3,5 su bardağı su
  • 35 su bardağı toz şeker
  • 1-2 damla limon suyu

İç dolgusu için:

  • 100 gram fındık içi
  • 1 adet yumurta sarısı

Açmak için:

  • 2 yemek kaşığı nişasta

Dilber dudağı tarifinin püf noktası

Hamurları açarken ne kadar ince açarsanız, tatlınız o kadar çıtır çıtır ve kat kat olacaktır.

Dilber dudağı tarifi nasıl yapılır?

  • Şerbet için gerekli malzemeleri bir tencereye alın ve kaynatın. Ardından ocaktan alıp ılımaya bırakın.
  • Hamur için bütün malzemeleri bir araya getirin.
  • Un ilave ederek güzelce yoğurun.
  • Yumuşak bir hamur elde edin. Ardından hamuru 18 eşit parçaya bölün. Hazırlanan bezeleri tepsiye dizip üzerini örtün. 1 saat dinlendirin.
  • Her bezeyi nişasta serperek tabak büyüklüğünde açın.
  • Üst üste dizin. Dizerken aralarına tereyağı sürün. En üst bezeye tereyağı sürmeyin. Hepsini üste üste koyarak merdane yardımıyla açın.
  • Açtığınız bezeyi çay bardağının ağzıyla kesin ve arasına ceviz koyup yarım ay şeklinde kapatın.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Ardından sıcak tatlıya ılık şerbeti gezdirin. Şerbeti çekince servis edin.

Dilber dudağı tarifinin pişirme önerisi

Tatlıyı hazırlarken fındık yerine ceviz ya da antep fıstığı içi de kullanabilirsiniz. Eğer hamuru hazırlayıp açmakla uğraşmak da istemiyorsanız, hazır baklava hamurlarından kullanabilirsiniz.

Muhabir: MEHMET FENER