İstanbul’un en işlek caddelerinden biri olan İstiklal Caddesi’nde 2022 yılında gerçekleştirilen ve 6 kişinin hayatını kaybettiği, 99 kişinin de yaralandığı bombalı saldırının faili olan Ahlam Albashır dahil 36 sanığın yargılandığı davada sona gelindi. Mahkeme heyeti, 3 sanığın delil yetersizliği nedeniyle tahliyesine karar verirken, bombayı bırakan Albashır’in ise tutukluluk halinin devam etmesine hükmetti.

Saldırının Arkasında PKK/YPG Çıktı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, saldırının arkasında PKK/KCK silahlı terör örgütünün Suriye kolu olan YPG/PYD’nin olduğu belirtildi. İddianamede, saldırının Suriye, İran ve Irak’ta sözde “Kürdistan” kurma amacı güden ve bu uğurda sivil insanlara saldıran Marksist-Leninist bir örgüt olan YPG/PYD tarafından planlandığı ve bombanın Suriye uyruklu Ahlam Albashır tarafından bırakıldığı ifade edildi.

Saldırıyı Yapan Kişi Ahlam Albashır

Saldırıda 6 Sivil Vatandaş Hayatını Kaybetti

İddianamede, saldırıda olay yerinde bulunan 6 sivil vatandaşın öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı ve birçok iş yerinin de zarar gördüğü detaylı bir şekilde anlatıldı. Saldırıda hayatını kaybedenler arasında çocuk yaştaki Ecrin Meydan ile babası Yusuf Meydan, Adem Topkara ile eşi Mukaddes Elif Topkara ve Arzu Özsoy ile kızı Yağmur Uçar’ın olduğu belirtildi. Saldırıda yaralananların da kimlikleri ve sağlık durumları iddianamede yer aldı.

Patlama Sonrası Görüntüler 2

Bombacının Saldırı Anı Saatleriyle Aktarıldı

İddianamede, bombayı bırakan Ahlam Albashır’in saldırı anına kadar yaptığı hareketler de saatleriyle birlikte aktarıldı. Buna göre, Albashır 13 Kasım 2022 tarihinde saat 10.30’da Suriye’den Türkiye’ye giriş yaptı. Saat 11.00’de Taksim Meydanı’na geldi. Saat 11.15’te İstiklal Caddesi’ne girdi. Saat 11.30’da bombayı bıraktığı yere yaklaştı. Saat 11.35’te bombayı bıraktı ve uzaklaştı. Saat 11.40’ta bomba patladı. Saat 12.00’de Albashır yakalandı. Albashır’in yakalandığı sırada üzerinde sahte kimlik, cep telefonu ve para bulundu. Albashır’in ifadesinde saldırıyı YPG/PYD adına yaptığını itiraf etti.

Muhabir: MEHMET FENER