Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye için deprem riski taşıyan bölgeleri ve olası senaryoları anlattı. Kahramanmaraş depremi sonrası enerjinin biriktiği yerleri belirten Moriwaki, 7’den büyük depremlere hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.

TSUNAMİ TEHLİKESİ

Moriwaki, ayrıca tsunami tehlikesine de dikkat çekti. Kıbrıs fay hattının potansiyel bir tsunami kaynağı olduğunu, Suriye ve Malatya depremlerinin bu riski artırdığını ifade etti. TGRT’nin haberine göre, Moriwaki korkutan bir Türkiye haritası paylaştı.

ENERJİ BOŞALACAK

Moriwaki, haritasında Elazığ, Bingöl, Bitlis, Muş, Van ve Tunceli illerinin 7’den büyük deprem yaşayabileceğini gösterdi. Japon deprem uzmanı, Kahramanmaraş ve Hatay depremleriyle birlikte enerjinin bu bölgelerde sıkıştığını, Doğu Anadolu fay hattının Elazığ’dan itibaren enerji boşaltacağını söyledi. Gerekli önlemlerin alınması gerektiğini hatırlattı.

MARMARA BÖLGESİ DE RİSK ALTINDA

Marmara Bölgesi’nde de deprem riskinin yüksek olduğunu belirten Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, depremin Bursa İnegöl’de hissedilebileceğini öngördü. Moriwaki, 32 yıldır Türkiye’de çalıştığını, 2019’dan beri şiddetli depremlerin arttığını, karmaşık bölgelerde enerjinin biriktiğini, birden fazla şehirde deprem olabileceğini söyledi. Hem vatandaşların hem de devletin hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: TGRT