Japonya, Ay’a insansız bir uzay aracı göndererek, bu alanda beşinci ülke oldu. SLIM adlı araç, 20 Ocak Cumartesi gecesi Ay yüzeyine yumuşak bir şekilde indi. Ancak aracın güneş pillerinde bir sorun olduğu için, kısa süre sonra iletişim kesilebilir.

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), aracın başarılı bir şekilde Ay’a indiğini ve iletişim kurulduğunu açıkladı. Aracın, Ay’da su ve insan yaşamının sürdürülebilmesi için gerekli diğer maddeleri araştırmak için veri toplamaya başladığı belirtildi.

Japonya, bu başarıyla birlikte ABD, Sovyetler Birliği, Çin ve Hindistan’ın ardından, Ay’a uzay aracıyla yumuşak iniş yapan beşinci ülke oldu.

Aracın güneş pillerinde sorun var

JAXA, aracın güneş pillerinin muhtemelen yanlış açıda olduğu için güç üretemediğini bildirdi. Bu nedenle, aracın kendi pilleri bitene kadar, Ay yüzeyinden veri toplamak için acele edildiği ifade edildi.

JAXA Başkan Yardımcısı Hitoshi Kuninaka, “SLIM kendi bataryasıyla çalışıyor. İniş sırasında elde ettiğimiz veriler uzay aracında saklanıyor. Şu anda bu verileri Dünya’ya geri gönderiyoruz. En fazla bilimsel veriyi almaya çalışıyoruz” dedi.

Aracın kendi pillerinin birkaç saat daha elektrik sağlayabileceği tahmin ediliyor. Pil bittiğinde, araçtan veri akışı da duracak.

Kuninaka, JAXA’nın Güneş’in açısının değişmesiyle birlikte, aracın fonksiyonlarını geri kazanabileceğini umduklarını söyledi.

Kuninaka, “Ay’da Güneş açısının değişmesi 30 gün alır. Yani Güneş’in yönü değiştiğinde ve ışık farklı bir yönden geldiğinde, güneş pilleri yeniden şarj olabilir” dedi.

Aracın güneş pillerinde sorun var

Ay’ın kutuplarını keşfetmeyi hedefliyor

Japonya’nın uzay ajansı, SLIM aracının kullandığı hassas iniş teknolojisi sayesinde, Ay’ın engebeli kutup bölgelerini keşfetmeyi hedefliyor. Bu bölgelerde, oksijen, su ve yakıt kaynaklarının bulunabileceği düşünülüyor.

SLIM projesi, yirmi yılı aşkın bir süredir devam ediyordu. Bu proje, Japonya’nın 2022’de OMOTENASHI adlı araçla iletişimini kaybetmesinin ardından, Ay’a yaptığı ikinci iniş girişimiydi.

Ay'ın kutuplarını keşfetmeyi hedefliyor!

Japonya, küçük asteroitlere iki kez başarılı bir şekilde iniş yapmıştı. Ancak Ay’a iniş yapmak, yerçekimi nedeniyle daha zor bir işti.

Japonya, uzayda daha büyük bir rol oynamak için, Çin’e karşı ABD ile işbirliği yapıyor. Japonya’da ayrıca, uzay alanında faaliyet gösteren birçok özel sektör şirketi de var.

JAXA, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Artemis programına katılarak, önümüzdeki birkaç yıl içinde Ay’a bir astronot göndermeyi planlıyor.

Muhabir: AYLİN CIKCIK