Aracın, güneş panellerinin doğru konumda olmaması nedeniyle enerji üretemediği ve şarj olamadığı belirtildi. JAXA, aracın, Ay’ın batı yönüne yansıyan güneş ışınlarıyla yeniden şarj olabileceğini umuyor.

SLIM, Ay’a Hassas Bir İniş Yaptı

 Slim, Ay’a Hassas Bir İniş Yaptı

SLIM, “Ay’ı Araştırmak için Akıllı İniş Aracı” anlamına gelen “Smart Lander for Investigating Moon” kısaltmasından oluşuyor. Aracın, “Moon Sniper” yani “Ay Keskin Nişancısı” olarak da bir takma adı var. JAXA, SLIM’in, Ay’a “benzeri görülmemiş derecede yüksek hassasiyette bir iniş” yaptığını açıkladı.

SLIM, 20 Ocak 2024’te yerel saatle 00.20’de Ay’a indi. Ancak inişten yaklaşık 2 saat 40 dakika sonra bataryası bitti. Aracın güneş panelleri, güneş yönüne doğru bakmadığı için enerji üretemedi. Bu da bataryasının şarj olmasını engelledi.

JAXA, aracın diğer fonksiyonlarının çalıştığını ve güneş ışınlarının Ay’ın batı yönüne yansımasıyla şarj edilerek yeniden başlatılabileceğini bildirdi.

Japonya, Ay’a İniş Yapan 5. Ülke Oldu

 Japonya, Ay’a İniş Yapan 5. Ülke Oldu

Japonya, SLIM aracıyla Ay’a iniş yapma başarısını gösteren 5. ülke oldu. Daha önce Sovyetler Birliği, ABD, Çin ve Hindistan Ay’a iniş yapmıştı. Ulusal basın, Japonya’nın bu başarısını hafta sonu duyurmuştu.

SLIM’i taşıyan H2A roketi, eylül ayı sonunda Kagoşima’nın Tanegaşima Uzay Merkezi’nden uzaya fırlatılmıştı. Mitsubishi Electric tarafından üretilen 700 kilogram ağırlığındaki iniş aracı, 2,4 metre yüksekliğe ve 2,7 metre genişliğe sahip.

Aracın, küre şeklinde ve tenis topundan biraz daha büyük bir sonda ile Ay yüzeyinde hareket etmesi planlanıyor.

Muhabir: MEHMET FENER