Kabak çiçeği dolması, Türk mutfağının sevilen zeytinyağlı yemeklerinden biridir. Kabak çiçekleri, iç harcı ile doldurulup kısık ateşte pişirilir. İç harcı genellikle pirinç, soğan, çam fıstığı, kuş üzümü, dereotu, tarçın, karabiber, yenibahar, tuz ve zeytinyağından oluşur.

Kabak çiçeği dolması, Türk mutfağının sevilen zeytinyağlı yemeklerinden biridir. Kabak çiçekleri, Ege ve Akdeniz’in pek çok köşesinde sabahın erken saatlerinde güneş yükselmeden toplanır. Yöreye göre değişse de Temmuz ayında toplanmaya başlanan çiçeklerin tam olarak açık oldukları, ısı etkisiyle yıpranmadıkları sabah saatlerinde toplanması önemlidir. Çiçeklerin meyvesiz olması gerekir.

Kabak çiçeği dolması yapmak için öncelikle kabak çiçekleri güzelce ayıklanır, narin hareketlerle yıkanıp fazla suyu süzülür. Hazırlanan hafif diri kıvamlı zeytinyağlı dolma harcı ile doldurulan çiçekler özenle kapatılıp kısık ateşte pişirilir. Taze sıkılmış limon suyu ya da sarımsaklı yoğurt eşliğinde hapur hupur, üçer beşer afiyetle yenilir.

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi İçin Gerekli Malzemeler Şunlardır:

12 adet kabak çiçeği (yıkanmış, kurutulmuş)

1 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)

1/2 su bardağı pirinç

5 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı çam fıstığı

2 yemek kaşığı kuş üzümü

1 çay kaşığı tarçın

1/2 çay kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı karabiber

1/2 çay kaşığı yenibahar

1/2 avuç dereotu (ince kıyılmış)

3/4 su bardağı sıcak su (pirinçler için)

1 su bardağı sıcak su (dolmaların pişmesi için)

Kabak çiçeği dolması yapmak için öncelikle soğanlar zeytinyağı ile karamelize edilir. Üzerine pirinçler eklenip kavurmaya devam edilir. Karabiber, tuz, yenibahar, tarçın, kuş üzümü ve çam fıstığı eklenip karıştırılır. Pirinçler şeffaflaştığında dereotu eklenir ve karıştırılır. Sıcak su ilave edilip kısık ateşte pişirilir.

Kabak çiçeği dolması, zeytinyağlı yemekler arasında en narin olanlarından biridir. Kabak çiçeklerinin narin yapısı, dolmanın yapımını biraz zahmetli hale getirse de, lezzeti ve sağlıklı oluşu dolmanın yapımını haklı çıkarmaktadır.

Muhabir: MEHMET FENER