Heart UK adlı kuruluş, kolesterolü yükselten besinlerin başında doymuş yağların geldiğini söylüyor. Doymuş yağlar, karaciğerin kolesterolü parçalamasını engelleyerek kanda kolesterol birikmesine neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl yaklaşık 17 milyon kişi kalp ve damar hastalıklarından ölüyor. Kalp krizi aniden gelişebildiği için doğru müdahale yapmak zor olabiliyor. Bu yüzden kalp krizi riskini artıran besinlerden uzak durmak ve belirtilerini bilmek hayati önem taşıyor.
KOLESTEROLÜ YÜKSELTEN BESİNLER NELER?
Doymuş yağ oranı yüksek olan besinler şunlardır:
- Süt çikolata, beyaz çikolata, şekerleme, pasta, puding ve bisküvi gibi tatlılar
- Hamur işleri, börek, poğaça, simit, pizza gibi unlu mamuller
- Kuzu, koyun, sığır, dana gibi yağlı etler
- Sucuk, salam, sosis, pastırma gibi işlenmiş et ürünleri
- Tereyağı, margarin, kuyruk yağı, iç yağı gibi hayvansal yağlar
- Hindistan cevizi yağı, hindistan cevizi kreması, hurma yağı gibi tropikal yağlar
- Krema, süt, yoğurt, kaymak, peynir gibi tam yağlı süt ürünleri
DOYMAMIŞ YAĞ TÜKETİN
Heart UK, “Birçok yiyecek, doymuş ve doymamış yağların bir karışımını içerir. Daha fazla doymamış yağ içeren yiyecekleri seçmeye çalışın.” diyor. Doymamış yağlar, kalp hastalığı ve kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Doymamış yağ örnekleri şunlardır:
- Ayçiçeği, aspir, kanola, zeytin, fıstık, ceviz ve mısır yağı gibi bitkisel yağlar
- Fındık, ceviz, badem, fıstık, çekirdek gibi kuruyemişler ve tohumlar
- Avokado
- Somon, uskumru, sardalya, hamsi, alabalık gibi yağlı balıklar
TRANS YAĞLARDAN KAÇININ
Doymuş yağlara ek olarak, insanların dikkatli olması gereken bir başka yağ türü de trans yağlardır. Trans yağlar, kolesterol seviyelerini ve kalp hastalığı riskini artırabilir. Trans yağlar, bitkisel yağların gıda işleme sırasında yüksek ısıya maruz kalmasıyla oluşur. Trans yağlar şu yiyeceklerde bulunabilir:
- Hamur işleri, kekler, bisküviler, krakerler gibi unlu mamuller
- Kızartılmış patates, cips, nugget gibi kızarmış yiyecekler
- Paket servis yemekleri, hazır yemekler, dondurulmuş gıdalar gibi işlenmiş gıdalar
- Sert margarinler