Türkiye’de son yıllarda konut fiyatlarının gösterdiği aşırı yükseliş, vatandaşların ev sahibi olma hayallerini zora sokuyor. Son rakamlara göre; Aralık 2023 ayında ortalama konutun metrekare fiyatı Gaziantep'te 16.250, İstanbul’da 36 bin 111 TL, Ankara’da 19 bin 608 TL ve İzmir’de 29 bin 404 TL olarak kaydedildi.

Konut piyasasında son altı ayda ise fiyatlarda düşüş eğilimi görülüyor. Pandemi, depremler ve dolar kurundaki dalgalanmaların etkisiyle sektörde fiyat balonu oluştuğu iddia ediliyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile sahibindex’in ortaklaşa hazırladığı “Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” Ocak raporu, kiralık ve satılık konut piyasasındaki değişimleri ortaya koyuyor.

İLLERİN METREKARE FİYATLARI 16 BİNDEN BAŞLIYOR

Rapora göre, Türkiye genelinde reel satış fiyatlarında yaşanan düşüş eğilimi altı aydır sürüyor. Reel fiyat düşüşleri nedeniyle ülke genelinde reel fiyat artış oranı yüzde 0,2, Ankara’da yüzde 12,9, İstanbul’da ise yüzde 6,1 olarak hesaplandı. Ortalama konut metrekare fiyatları ise Gaziantep'te 16.250, İstanbul’da 36.111 TL, Ankara’da 19.608 TL ve İzmir’de 29.404 TL olarak belirlendi.

Haber Global’in aktardığına göre; gayrimenkul uzmanları, piyasada yüzde 20’ye varan fiyat düşüşlerini değerlendirirken, fiyatların daha önce şişirildiğini ve bunun bireysel nedenlere bağlı olduğunu söylüyor. Yüksek maliyetler ve konut fiyatlarının yatırım aracı olarak kullanılması gibi faktörlerle birlikte gerçekleşen bu düşüş, piyasanın daha gerçekçi bir değere ulaşmasına yardımcı oluyor.

Gayrimenkul uzmanı Gamze Özlü, inşaat maliyetlerindeki artışın ve konut fiyatlarının yatırımcıların taleplerine göre şişirilmiş olmasının rol oynadığını dile getiriyor. Şu anki durumda, konut alımına olan ilginin azaldığını ifade eden Özlü, yatırımcıların mevduat faizlerine yöneldiğini ve konut yatırımlarından vazgeçtiğini belirtiyor.

‘KONUT UZUN VADELİ YATIRIM FIRSATI’

TÜGEM (Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Koçak ise konut fiyatlarının nominal olarak yükselmesine rağmen reel olarak düşüş eğilimi içinde olduğunu vurguluyor. Koçak, bu durumun orta ve uzun vadede gayrimenkulün enflasyona karşı güvenli liman olma niteliğini sürdürdüğünü söylüyor. Aylık bazda reel olarak azalan fiyatların, konut piyasasında uzun vadeli yatırım imkanları sağladığını ifade ediyor.

Kaynak: Haber Global