Türk mutfağının vazgeçilmezi bazlama, köylü kadınların sırrıyla balon gibi kabaracak. İşte tam kıvamında, çıtır çıtır bazlama tarifi...

Bazlama

Bazlama, Türk mutfağının en sevilen hamur işlerinden biridir. Sofraların baş tacı olan bazlama, köylerde ve evlerde de sıklıkla yapılır. Ancak bazlama yaparken herkesin aynı lezzeti yakalaması her zaman mümkün olmayabilir. İşte köylü kadınların yılların deneyimiyle keşfettiği bir püf noktası sayesinde, bazlama balon gibi kabaracak ve hazır olanlardan hiçbir farkı olmayacak!

Malzemeler:

  • 3-4 su bardağı un

  • 1/2 (yarım) paket yaş maya veya 1,5 tatlı kaşığı instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 2 su bardağı kadar ılık su (kontrollü ekleyiniz)

Hazırlanışı:

  1. Yaş maya ve şekeri ılık suda eritin. Maya karışımını yoğurma kabına alarak un ve tuz ekleyin.

  2. Yavaş yavaş ılık su ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın.

  3. İyice yoğurduktan sonra üzerini temiz bir bezle örtüp, ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. Hamur, 2 kat kabarıp göz göz olduğunda kıvamını almış demektir.

  4. Mayalanmış hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparın. Bez üzerinde hafif unlanarak oklava veya merdane ile açın. Yarım cm kalınlığında açılmalıdır.

  5. Açılan tüm bazlamaların üzerini tekrar örtüp, mayalanmasını bekleyin. Hamurun kabarıp göz göz olduğu anı fotoğraflardan takip edebilirsiniz.

  6. Bir tavada, hafif kızarmış yağsız bazlamayı açın. Alt tarafı tamamen pişmeden, 1-2 dakika sonra çevirin. Aynı hassasiyetle bir kez daha çevirin.

  7. Kabarıp güzelce kızaran bazlamaları ocaktan alın. İsteğinize bağlı olarak içlerine tereyağı veya peynir ekleyerek, yumuşacık ve sıcak bir şekilde tüketebilirsiniz.

Püf noktası:

Köylü kadınların sırrı, bazlamanın içine 1 çay kaşığı karbonat eklemektir. Karbonat, hamuru kabartmaya yardımcı olur ve bazlamaların balon gibi kabarmasını sağlar.

Bu özel tarifle hazırlanan bazlamalar, sofralarınıza hava yastığı gibi kabaracak ve lezzet şöleni yaşatacaktır. Köylü kadınların yılların birikimiyle ortaya çıkan bu sırlı tarifi deneyerek, mutfaktaki becerinizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz. Afiyet olsun!

Muhabir: Yazar Silinmiş