Kripto para piyasası, son günlerde hareketlenmeye başladı. Bitcoin, 2021 Aralık ayından bu yana ilk kez 52 bin dolar seviyesini aştı. Diğer kripto para birimleri de bitcoinin yükselişine eşlik etti. Kripto para piyasasının toplam değeri 2 trilyon dolara yaklaştı. Bu durum, kripto para ekosistemine olan ilgiyi de artırdı. Borsalarda işlem hacmi ve kullanıcı sayısı yükseldi.

Ancak kripto para uzmanları, piyasaya girmek isteyen yatırımcıları risklere karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

“KAYBETTİĞİNİZDE ÜZÜLMEYECEĞİNİZ BİR MİKTARLA YATIRIM YAPIN”

Araştırmacı Yazar Turan Sert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kripto para ekosisteminin birçok risk içerdiğini belirtti. Sert, “Bu alanda yatırım yapmadan önce, blokzincir teknolojisi, kripto para birimleri ve farklılıkları hakkında temel bilgi edinmek gerekiyor. Aksi takdirde, yatırımlar spekülatif olacaktır. Bu alana yatırım yapacakların, varlıklarının çok küçük bir bölümünü kullanmalarını ve kaybettiklerinde üzülmeyecekleri bir miktarla yetinmelerini öneririm.” dedi.

“KULAKTAN DOLMA BİLGİLERE GÜVENMEYİN”

Kripto para uzmanı Gökçe Çalışan Yıldızlı da kripto para ekosisteminin 15 yıllık bir geçmişi olmasına rağmen, yatırımcılar için hala yeni ve karmaşık bir alan olduğunu söyledi.

Yıldızlı, kripto paraların geleneksel finans piyasalarına göre daha fazla risk taşıdığını vurgulayarak, “Bu alanda yatırım yapmak isteyenler, blokzincir teknolojisi, kripto para birimleri ve farklılıkları hakkında temel bilgi sahibi olmalıdır.” dedi.

Yıldızlı, risk yönetimi açısından piyasa değeri yüksek olan kripto para birimlerinin düşüşlere daha az maruz kaldığını belirterek, “Kripto para piyasası stresli bir piyasadır. Bitcoinde yüzde 5’lik bir düşüş, alt coinlerde yüzde 15-20’lik bir düşüşe neden olabilir. Bu da kulaktan dolma bilgilere dayanarak yatırım yapan yatırımcılar için büyük kayıplara sebep olabilir.” diye konuştu.

Kaynak: AA