Güney Kore medyasına göre yaklaşık 260 çöp topu ülke sınırlarında tespit edildi ve şu an itibariyle gökte bu balonlar bulunmuyor.

Ordu yetkilileri, Kuzey Kore'nin bu eylemlerinin açıkça uluslararası hukuku ihlal ettiği ve halkın güvenliğini ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtti.

Yetkililer, Kuzey Kore'yi "şiddetle uyararak, onları insanlık dışı ve kaba eylemlerini derhal durdurmaya" çağırdı.

Balonlarda plastik şişeler, piller, ayakkabı parçaları ve pislik gibi çöp torbaları ve atıklar bulunduğu aktarıldı.

Öte yandan Güney Kore ordusunun, düşen balonlardan gelen çöplerin içeriğini topladığı ve analiz ettiği belirtildi. Çalışmaya radyasyon, kimyasal ve biyolojik koruma uzmanları katıldı.

Ordu, vatandaşlara bu nesnelere yaklaşmamalarını ve bunları polise, askeri personele veya yetkililere bildirmelerini tavsiye etti.

Ordu yetkilileri, top ve çöp torbalarını birbirine bağlayan kabloya zamanlayıcılı patlayıcı cihazlar yerleştirildiği söyledi.

26 Mayıs'ta Kuzey Kore Savunma Bakan Yardımcısı Kim Gang Il, Güney Koreli aktivistler tarafından hükümet karşıtı broşürlerin dağıtılmasına misilleme olarak benzer önlemleri alacaklarını söyledi.

Bakan yardımcısı, "Yakında çok sayıda atık kağıt ve çöp, Güney Kore'nin sınır bölgelerine dağılacak. Bunları temizlemek için ne kadar çok çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu bizzat deneyimleyecekler." dedi.

İltica eden aktivistler yıllardır Kuzey Kore'ye balonla propaganda malzemeleri gönderiyor. Bu eylemlerden biri 10 Mayıs'ta gerçekleşti ve broşürlerin yanı sıra, popüler Kore müziğinin icra edildiği videoların yer aldığı USB sürücüler de gönderildi.

Haziran 2020'de Kuzey Koreli yetkililer, Seul'ün hükümet karşıtı broşürlerin sınırdan gönderilmesini engelleyememesi üzerine Korelerarası İrtibat Bürosu binasını havaya uçurdu.

Kaynak: İLKHA