Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamının belirlemesine yönelik süreç başladı.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısı sona erdi. İkinci toplantı 18 Aralık'ta yapılacak.

Görüşmelerde ilk toplantı sona erdi, ikinci toplantı 18 Aralık Pazartesi günü saat 13.30'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılacak. 

Milyonlarca çalışanı ve işvereni etkileyecek olan asgari ücretin ne kadar olması gerektiğine dair açıklamalar da devam ediyor.

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamının ay sonuna kadar açıklanması beklenirken işçi ve işverenler de beklentilerini dile getirdi. Rakamlar farklı olsa da iki tarafta mağdur olmak istemiyor.

MAAŞ DEĞİL, ALIM GÜCÜ ARTTIRILMALI

Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar Baklavacılar ve Kafeteryacılar Esnaf ve Sanatkârları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Abdulkadir Katmerci, "İşveren ve esnaflar olarak temennimiz yüzde 40-45 bandında bir zam gelmesi. Daha yüksek oranda gelecek olan bir zamda, maliyetleri de göz önünde bulundurarak ya işçi çıkarmaya ya da ürünlerimize zam yapmaya mecbur kalacağız. Giderlerimiz arttıkça bizler de zor durumda kalıyoruz. Asgari ücrete yüksek bir zam yapmak yerine en azından temel tüketim gıdalarının fiyatı makul bir orana çekilirse hem işçi hem işveren memnun olur. Alım gücü arttırılsa yüksek zamlara kimse gerek duymaz. Hükümet ve ilgili bakanlıklarımızın gereğini yapması ve üreticiyi destekleyerek artan fiyatların bir nebze de olsa önüne geçmesi gerekiyor. İşverenler olarak mağdur olmak ya da işçilerimizi mağdur etmek istemiyoruz." dedi.

2024 YILININ ORTASINDA MAĞDUR OLMAK İSTEMİYORUZ

Asgari ücretli çalışan H.G ise, ‘’17.500 olma ihtimaline karşı söylentiler var. Eğer zam sadece maaşa gelecekse güncel haliyle bizim için yeterli. Ancak asgari ücrete zam gelir gelmez her şeye zam yapıyorlar. Bu zam sadece kira ya da marketlerdeki ürünlere gelmiyor. Her yıl asgari ücret zammı ile birlikte onlarca şeye zam geliyor. Bu yıl ikinci bir zam olmayacağını söylüyorlar. Bu yüzden yapılacak zammın bir yıl boyunca asgari ücretliyi memnun etmesi gerekiyor. Asgari ücretin, enflasyon beklentisine karşı belirlenmesi gerekiyor. Gelecek yılın ortasında mağdur olmak istemiyoruz.’’ dedi.

BAHRİ UÇAR

Editör: Aylin Cıkcık