Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel öğretim kurumlarına yönelik yeni bir yönetmelik yayımladı. Yönetmelikle, ortaokul öğrencilerine sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin yanı sıra akademik gelişim imkanı sunacak “sosyal etkinlik ve gelişim merkezi” adında yeni bir kurum türü oluşturuldu.

Özel öğretim kurumlarının açılış, devir ve nakil işlemlerinde zorunlu olan bina tapu senedi ve yapı kullanım izin belgesi şartları da değiştirildi. Bu belgelerin temininde yaşanan güçlükler nedeniyle, bu işlemlerde “tapu senedi” yeterli görülecek ve yapı kullanım izni istenmeyecek.

HER TÜRLÜ MATERYAL ONAYLANACAK

Haber7'de yer alan bilgilere göre, yönetmelikle ayrıca, Hazine, özel bütçeli idareler, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıflara ait taşınmazlar üzerinde de özel öğretim kurumu açılabilecek.

Türk programı uygulamayan milletlerarası özel öğretim kurumlarının ise öğretim programları ve kullandıkları öğretim materyallerinin Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanması zorunlu olacak.

MİLLİ DEĞERLERE AYKIRI ETKİNLİKLER

Okulların çalışma takvimi ve saatlerine ilişkin değişiklik yapılarak, merkezi sınavlar gibi eğitim ve öğretimin genel işleyişini etkileyen hususlar göz önünde bulundurulacak. Ayrıca, okullarda milli ve kültürel değerlere aykırı, öğrencilerin psikososyal gelişimine katkı sağlamayan etkinlik ve kutlamalar yasaklanacak.

Kurum dönüşüm işlemlerinde, idari soruşturma konusu kapatmayı gerektirmeyen kurumlar, soruşturma sonuçlanana kadar dönüşüm işlemlerini yapabilecek.

Yabancı uyruklu eğitim personeline ön izin belgesi verilmesi için gerekli olan denklik belgesinin temininde yaşanan sorunlar nedeniyle, denklik belgesi olmayan personel, denklik için başvurduklarına dair belge ile iki yıl süreyle ön izin alabilecek.

Resmi okullardan farklı uygulama yapmak isteyen okulların hazırladıkları yönetmeliklerde, başarı notu gibi konularda farklı uygulama yapmaları sınırlandırıldı.

DEVLET KİTAPLARI OKUTULACAK

Okullarda, Bakanlıkça onaylanan ders kitaplarının kullanılması esas alınarak, bu konuda kurucu, kurucu temsilcisi ve kurum müdürünün görevleri belirlendi.

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda, ücretsiz okutmada öncelikli olan, harp veya vazife malulü çocukları ile korunma, bakım veya barınma kararı alınan çocukların yerleştirme işlemleri merkezi olarak yapılacak.

Organize sanayi bölgelerinde açılan meslek liseleri, teşvik kapsamı dışındaki alanlara öğrenci almak isterlerse, bu öğrencilerden ücret talep edebilecek.

Özel çeşitli kursların özel öğretim kurslarına dönüşmesi teşvik edilecek. Bu işlemlerde kurucu öğrenim şartı aranmayacak. Dönüşüm işlemleri sonrasında da programları devam eden kursiyerler, programları bitene kadar aynı kurumda eğitim görmeye devam edebilecek.

Ayrıca, özel öğretim kurslarında bağımsız giriş şartı kaldırıldı.

Kaynak: Haber7