BABALIK İZNİ NEDİR?
Babalık izni, analık izni gibi bir çeşit ücretli doğum iznidir. Yaygın kanının aksine, erkekler için de ücretli doğum izni söz konusu olmaktadır. Eşi doğum yapmış olan erkek çalışanın ailesiyle ve yeni doğan çocuğu ile vakit geçirmesi adına babalık izni düzenlemesi getirilmiştir. Babalık izni, çalışanın tercihine bırakılmıştır ve bunun için, kişinin işveren kişi veya kuruma babalık iznini kullanmayı talep ettiğine dair dilekçe vermesi gerekmektedir.
BABALIK İZNİ NE ZAMAN BAŞLAR?
Babalık izni kamu personelleri için de, özel sektör çalışanları için de erkek memurun veya erkek işçinin eşinin doğum yaptığı günden başlar. Çalışan erkek, kamu personeli ya da özel sektör çalışanı olmasına bakılmaksızın babalık iznini kullanabilir. Bunun anlamı şudur: Erkek memur veya işçinin, eşinin doğum yaptığı gün babalık izninin kullanılması için dilekçe verilebilir. Erkek memur veya işçinin eşinin doğum yapmasından önce babalık izninin kullandırılması mümkün değildir; bu durumda yalnızca eğer işveren ile işçi arasında ya da amir ile kamu personeli çalışan arasında farklı nitelikte bir izin kullanılması yönünde anlaşma sağlanması halinde başka bir izin türü uygulanabilecektir. Bunun yanında, babalık iznini kullanmak isteyen çalışan, eşinin doğum olayının gerçekleşmesi ile birlikte en kısa süre içerisinde babalık izni için dilekçe verip başvuruda bulunmalıdır.
MEMUR BABALIK İZNİ KAÇ GÜN?
Pek çok erkek babalık izni kaç gün diye merak etmekte ve internet üzerinden araştırma gerçekleştirmektedir. Özellikle eşi doğum yapmış olan pek çok memur ya da özel sektör çalışanı, bu izinden faydalanmak istiyor. Yasal bir hak olarak ise yeni baba olmuş pek çok kişi bu izini kullanarak eşinin yanında olabilmektedir.
Bu durumda memurlar için verilen babalık izni 10 günlük bir süreyi kapsamaktadır. Bu durum 657 sayılı kanuna bağlı olarak 104. maddesinde yer alır. Özel sektör çalışanları için ise 4857 sayılı kanuna bağlı olarak, 5 günlük bir süre ile erkekler babalık izni alma hakkına sahip olur. Hem memurlar için hem de özel sektör çalışanları adına bu izinler yıllık izin içerisinde yer almaz. Mazeret izni içinde yer alır ve yasal çerçevede kullanım hakkı bulunmaktadır.
BABALIK İZNİ KAÇ GÜN 2023?
Babalık izni kaç gün 2022 ve babalık izni kaç gün 2021 yıllarına göre özel sektörde babalık izni ile ilgili henüz bir değişiklik yaşanmadı. Bu nedenle de izin süresi aynen devam ediyor. Yani baba olan çalışanlarınız için minimum 5 gün izin tanımlamanız gerekiyor. İş sözleşmesinde süre daha yüksek olabileceği için izin vermeden önce çalışanla imzalanan sözleşmenin kontrol edilmesi gerekiyor. Ancak 5 günlük yasal süre asla kısaltılamıyor.
BABALIK İZNİ DİLEKÇESİ NEDİR?
Babalık izni ilgili kanun ve yönetmeliklerde çalışanın eşinin doğum yapmasının ardından çalışanın isteği üzerine kullanılabiliyor. Başka bir deyişle, babalık izni çalışanın eşinin doğum yapması ile kendiliğinden başlamıyor. Çalışanın babalık iznini kullanması için çalıştığı yerdeki ilgili birime bir dilekçe ile talepte bulunması gerekiyor.
Babalık izni için dilekçe hazırlaması gereken çalışanın dilekçede eşinin doğum yaptığı tarih ve kaç günlük izin kullanmak istediğini belirtmesi gerekiyor. İlerleyen zamanlarda destekleyici olması adına iş yerinden dilekçenin alındı evrakı talep edilebilir.