Babalık izni kaç gün sorusu son dönemde sıkça sorulan soruların başında geliyor. Birçok kişi özellikle, babalık izni kaç gün 2023 internet araştırmasının yanı sıra, babalık izni kaç gün 2022 ve babalık izni kaç gün 2021 araştırmaları da yapıyor. Memur babalık izni kaç gün sorusunu da birçok memur araştırıyor.

BABALIK İZNİ NEDİR?

Kanunda resmi olarak doğum izni olarak adlandırılan babalık izni eşi doğum yapmış çalışanların doğum sonrasında kullanabildikleri yasal bir izin türüdür. Yasal olarak çalışanlara tanınmış bir hak olan babalık izni ile çalışanın doğum yapmış eşi ve çocuğuyla birlikte vakit geçirebilmesi sağlamak amaçlanır. Babalık izni çalışana sağlanan bir ücretli izin çeşididir. Bu nedenle, izin süresinde çalışanların maaş ve ücretlerinde herhangi bir kesinti yapılamaz.

Babalık izni, özel sektör çalışanları ve memurlar için farklı yasalar çerçevesinde düzenlendiği için kullanım koşulları ve izin süreleri farklılık gösterebiliyor. Memurlar için bu izin hakkı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında, özel sektör çalışanları için ise babalık izni 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında yer alıyor ve düzenleniyor.

BABALIK İZNİ KAÇ GÜN?

Babalık izni farklı kanunlar çerçevesinde düzenlendiği için çalışılan sektör veya sözleşme türüne göre izin süresi farklılık gösterebiliyor. İzin hakkı talep eden çalışanın askeri personel, memur veya özel sektör çalışanı olması babalık izni süresinde de değişikliğe neden oluyor. İlgili kanunlara göre farklılık gösteren babalık izin süreleri göre şu şekilde sıralanabilir:

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında memurlar için babalık izin süresi 10 gün olarak belirtiliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri İzin Yönetmeliği kapsamında askeri personel için babalık izin süresi 10 gün olarak belirtiliyor.

4857 sayılı İş Kanunu kapsamında özel sektör çalışanı için babalık izin süresi 5 gün olarak belirtiliyor.

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar kapsamında 4B’li çalışanlar için babalık izin süresi 10 gün olarak belirtiliyor.

2023'TE BABALIK İZNİ KAÇ GÜN?

Özel sektörde babalık izni ile ilgili henüz bir değişiklik yaşanmadı. Bu nedenle de izin süresi aynen devam ediyor. Yani baba olan çalışanlarınız için minimum 5 gün izin tanımlamanız gerekiyor. İş sözleşmesinde süre daha yüksek olabileceği için izin vermeden önce çalışanla imzalanan sözleşmenin kontrol edilmesi gerekiyor. Ancak 5 günlük yasal süre asla kısaltılamıyor.

BABALIK İZNİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Babalık izni ilgili kanun ve yönetmeliklere göre çalışanın eşinin doğum yapması ile başlar. Çalışanın eşinin doğumundan önce bu izin hakkını kullanması söz konusu değildir. Çalışan izin hakkını eşinin doğum yapmasıyla birlikte hemen kullanabilir ancak bitiş süresi ise çalışanın bağlı olduğu kanun veya yönetmeliğe göre farklılık gösterir. Bir mazeret izni olan babalık izninin başlangıç tarihi doğumun gerçekleşmesi ile belirlenir. Eşinin doğum yapmasıyla çalışanın bu izni hemen kullanması gerekir.

Editör: Mehmet FENER