Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk Enflasyon Raporu'nda konut piyasasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu ve fiyatların ve kiraların düşmesine yönelik bir dizi öneri sundu. Haber7'de yer alan habere göre, raporda dikkat çeken öneriler arasında kiralık konut arzının artırılması, sosyal konut uygulaması, hisseli kiracılık, konut sayısına göre kademeli vergilendirme ve boş konut vergisi yer alıyor.

Konut Fiyat Artışı Enflasyonu Etkiliyor

Raporda, reel konut fiyat artışının 2022 yılı dördüncü çeyreğinde tarihi en yüksek seviyesine ulaştığı ve 2023 yılında bir miktar gerilemekle beraber OECD ülkelerinden ayrışmaya devam ettiği belirtiliyor. Konut fiyatlarındaki artışın hem kiralara yansıyarak hem de yaşam ve talep koşullarını etkileyerek dolaylı yollarla enflasyonu etkileyebildiği vurgulanıyor.

Kiralık Konut Arzı Artırılmalı

TCMB, konut fiyatlarındaki artışın enflasyona yansımasının gecikmeli olduğunu ve bu nedenle kiralık konut arzının planlanarak artırılmasının önemli olduğunu savunuyor. Raporda, kiracıları koruyan düzenlemelerin uzun vadede kiralık konut piyasasını olumsuz etkileyebileceği ve bu nedenle dikkatli şekilde uygulanması gerektiği de belirtiliyor.

Sosyal Konut Uygulaması ve Hisseli Kiracılık

Raporda, Hollanda ve İtalya gibi ülkelerde uygulanan sosyal konut sisteminin kiralık konut arzını artırmada etkili olabileceği ifade ediliyor. Ayrıca, kâr amacı gütmeyen kurumların ya da kurumsal yatırımcıların hisseli kiracılık uygulamasını başlatmasının da konut piyasasına girebilme imkânı bulamayan hane halklarına fayda sağlayabileceği belirtiliyor.

Vergilendirmede Düzenleme Önerisi

TCMB, sahip olunan konut sayısına göre kademeli vergilendirme ve boş konut vergisi gibi düzenlemelerin de konut piyasasında dengeyi sağlayabileceğini savunuyor. Raporda, konut alımlarında sağlanacak kredilerin hane halkının sahip olduğu konut sayısına göre değişen faizle sağlanması da öneriliyor.

Kaynak: Haber7