İstanbul ve İzmir'de MİT ve Emniyet'in ortak operasyonuyla İsrail İstihbarat Servisi MOSSAD'ın Türkiye'deki ajanları yakalandı. Gözaltına alınan 7 şüphelinin sorgusu devam ediyor.

Bu operasyon, MOSSAD'ın Türkiye'deki faaliyetlerine yönelik 2022 yılında başlatılan bir soruşturmanın devamı niteliğinde. O dönemde MOSSAD'ın özel dedektif ve taktik eleman olarak kullandığı 68 kişiye işlem yapılmıştı.

MİT, bu operasyonun ardından MOSSAD'ın ajan ağına ilişkin çalışmalarını derinleştirdi. 68 kişinin bağlantıları ve görüşme kayıtları incelendi. Bu incelemeler sonucunda MOSSAD ile irtibatlı diğer özel dedektifler belirlendi.

MOSSAD'ın Türkiye'deki ajanlarını nasıl seçtiği ve ne tür görevler verdiği de ortaya çıktı. MOSSAD'ın, ilk teması araştırma şirketi kılıfı altında kurduğu ve iş birliğine açık dedektifleri tercih ettiği anlaşıldı.

MOSSAD, ajanlarına basit araştırma işlerinden başlayarak gasp, suikast, keşif gibi eylemleri de yaptırdığı tespit edildi. Ajanlar, MOSSAD ile çalıştıklarının ve Ortadoğu'daki hedefleri takip ettiklerinin farkındaydı. MOSSAD'ın ajanlarından istediği bilgi ve hizmetler de oldukça çeşitliydi. MOSSAD, ajanları sayesinde hedeflerinin resmi kayıtlarından, internet bağlantılarına kadar her türlü veriye erişebiliyordu.

Ayrıca, ajanlarına eleman şebekesi oluşturma, canlı kurye sağlama, para transferi, darp, soygun, web sitesi kurma, bilgisayar korsanı bulma, güvenli ev ve ambulans temini, kundaklama, kaçakçılık gibi eylemleri de yaptırabiliyordu.

Kaynak: İHA