Mutluluk hormonları, ruh halimizi ve duygularımızı büyük ölçüde etkiler. Bu hormonlar, stres ve depresyon gibi mutsuzluğa yol açan durumlarla doğrudan ilişkilidir ve genellikle bir vitamin olan B12 vitamini ile beslenirler. B12 vitamini eksikliği, anemi, mutsuzluk, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik problemlere neden olabilir.

B12 vitamini eksikliği belirtileri arasında kansızlık, dilde kızarıklık ve yanma hissi, ağız içinde yaralar, bacaklarda gece kasılmaları, ishal, ayaklarda, bacaklarda, kollarda ve ellerde karıncalanma ve uyuşma hissi, zihinsel fonksiyonlarda bozulmalar ve hafıza kaybı bulunur. B12 vitamini eksikliği ayrıca saç dökülmesine de yol açabilir.

B12 vitamini, hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. Bunlar arasında karaciğer, dalak, midye, istiridye, karides, alabalık, ringa, uskumru, ton balığı, süt, yoğurt, peynir ve yumurta sayılabilir.

B12 vitamini eksikliği, pernisiyöz anemi, folik asit eksikliği anemisi, sinir işlev bozuklukları, kalp hastalığı riskinin artması, kemiklerin zayıflaması ve osteoporoz riskinin artması gibi hastalıklara yol açabilir.

B12 vitamini eksikliği genellikle ağızdan alınan B12 vitamini takviyeleri ile tedavi edilir. Ayrıca, B12 vitamini açısından zengin gıdaların tüketilmesi de B12 vitamini eksikliğinin önlenmesine yardımcı olabilir.