Fatih’teki Kariye Camii, 79 yıl aradan sonra yeniden ibadete açılmaya hazırlanıyor. Başkan Erdoğan’ın kararıyla müze statüsünden çıkarılan ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilen tarihi cami, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla 23 Şubat’ta Cuma Namazı ile birlikte cemaatini ağırlayacak.

Kariye Camii, 6. yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edildi. İstanbul’un fethi sonrasında 1511’de Sultan II. Bayezid’in sadrazamı Atik Ali Paşa tarafından camiye dönüştürüldü. “Atik Ali Paşa Camii” veya “Kariye Camii” olarak anılan yapı, 2 Ağustos 1945’te Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrildi. 2020 yılında Başkan Erdoğan’ın kararıyla müze statüsü kaldırılan ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilen cami, dış ve iç mekanda yapılan restorasyon çalışmalarıyla ibadete uygun hale getirildi. Restorasyon sırasında cami, müze olarak ziyarete açık tutuldu. Restorasyonun bitmesinin ardından, 79 yıldır müze olarak kullanılan Kariye Camii’nde çalışmalar sona erdi. Tarihi caminin zeminine yüzde 100 yün, özel tasarım kırmızı halılar serildi. Tarihi caminin 23 Şubat Cuma günü ibadete açılması bekleniyor. Ayrıca tarihi caminin içindeki mozaik ve fresklerin restorasyonda özgünlüğünün bozulmadığı bildirildi.

KARİYE CAMİİ’NİN MİMARİ YAPISI

Kariye Camii, 5 ana mimari bölümden oluşuyor. Farklı dönemlerde büyük inşa ve onarım çalışmaları gören cami, bugünkü görünümünü aldı. Kariye Camii, içindeki mozaik süslemelerle dikkat çekerken, dışarıdan taş ve tuğla duvarlarıyla sade bir görünüme sahip. Caminin kubbesinin sadece kasnağı orijinaldir. Yıkılan kubbe ahşap olarak yapılmış ve alçı ile kaplanmıştır. Uzunlamasına dikdörtgen şeklinde olan caminin içinde 16 pencere vardır. Bu pencereler, iç mekanın aydınlatılması için uzun yapılmıştır. Caminin zemininde ve duvarlarında mermer kullanılmıştır. Caminin iç mekan süslemelerinde mozaik ve freskler yer almaktadır.

Kaynak: İHA