Üssün Adı Etlaq Olacak

Üssün adı Etlaq olarak belirlendi. Etlaq, Arapça’da “fırlatma” anlamına geliyor. Üssün liman kenti Dukm’da kurulacağı ve farklı boyutlarda roketlerin fırlatılmasına uygun rampaların inşa edileceği açıklandı.

Üssün planı, geçen hafta Umman’ın başkenti Maskat’ta düzenlenen Ortadoğu Uzay Konferansı’nda duyuruldu. Konferansta, Umman’ın uzay endüstrisinde önemli bir rol oynamak istediği vurgulandı.

Üssün İnşası 2025’te Başlayacak

 Üssün İnşası 2025’Te Başlayacak

Üssün inşasına 2025 yılında başlanması öngörülüyor. Üssün şu anda planlama aşamasında olduğunu söyleyen Ulusal Uzay Hizmetleri Şirketi (Nascom) Başkanı Azzan El Sayid, üste üç farklı fırlatma kompleksi olacağını belirtti.

Sayid, “Bunlardan biri orta-büyük roketler için, diğeri küçük-orta roketler için, bir diğeri de mikro roketler için tasarlandı” dedi.

Sayid, üssün uluslararası uzay şirketleri için cazip bir nokta olacağını da söyledi. Üssün, ABD Federal Havacılık Yönetimi’nin belirlediği yüksek standartlara uyacağını ifade etti.

Uzay Turizmi İçin Fırsat

Üssün, uzay turizmi için de bir fırsat sunacağı belirtildi. Blue Origin ve Virgin Galactic gibi uzay seyahati şirketleri, Ortadoğu’yu potansiyel bir fırlatma noktası olarak gördüklerini açıklamıştı.

Ancak, ABD’de bazı teknolojilerin yurtdışına çıkarılmasını engelleyen düzenlemeler, bu planların önünde bir engel oluşturuyor. Sayid, bu engeli aşmak için çalıştıklarını söyledi.

Üssün Coğrafi Avantajı

 Üssün Coğrafi Avantajı

Üssün kurulacağı Dukm kentinin coğrafi konumu da üssün avantajı. Kent, Ekvator’a yakın bir noktada bulunuyor. Bu da roketlerin fırlatma sırasında dünyanın dönüş hızından yararlanmasını sağlıyor.

Sayid, bu avantaja dikkat çekerek, “Ekvator’a daha yakın olan tek üs Fransız Guyanası’nda. Ancak o üs farklı bir yarımkürede olduğu için rakip olarak görmüyoruz. Umman’ın bir diğer avantajı da doğusunda Umman Denizi ve Hint Okyanusu’nun olması. Bu da roketlerin düşüş menzilini daha güvenli kılıyor” dedi.

Muhabir: MEHMET FENER