Türkiye'de 2024 yılının ilk 2 ayında otomobil satışları, geçen yıla kıyasla yüzde 52,11 artarak 146.318 adede yükseldi. Bu rakamlar, ocak, şubat ve ilk 2 ayda tarihi rekor satışların gerçekleştiğini gösterdi. Özellikle 2023'ün rekor satışlarından sonra belirsizliğin hakim olduğu 2024'ün ilk aylarında, ÖTV muafiyetli araç talebindeki artış bu rekorlarda etkili oldu.

İSTİSNA LİMİTİNDE ARTIŞ

Engelli bireylere kolaylık sağlamak amacıyla, engellilik oranı yüzde 90 ve üzerinde olan vatandaşlar ÖTV'siz otomobil alabiliyor. Bu yılın başından itibaren geçerli olan istisna limiti, önceki yıla göre yüzde 58,46 artışla 1 milyon 591 bin 200 liraya yükseldi. Bu artışla birlikte ÖTV muafiyetinden faydalanan araç sayısında önemli bir artış yaşandı.

araç

YÜKSEK İNDİRİM ORANI

ÖTV muafiyetli otomobillerde KDV ve ÖTV'nin düşülmesiyle elde edilen yüksek indirim oranları, talep patlamasında önemli rol oynadı. Bugün engelli raporuyla alınabilen bir otomobil, belirlenen üst limit olan 1 milyon 591 bin 200 TL'den yüzde 44,44 indirimle 884 bin TL'ye alınabiliyor.

İSTİSNA UYGULAMASI VE ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORU

Engelli bireylerin araç alımında uygulanan istisna limitinin yılın başında artması, talebi artıran önemli bir faktör. Engelli sağlık kurulu raporu almak isteyen bireyler, rapor vermeye yetkili tam teşekküllü devlet hastanelerine başvurarak raporlarını alabilirler. Rapor sürekli veya süreli olarak düzenlenir ve geçerlilik süresi belirtilir.

ÖTV'SİZ OTOMOBİLLERİ KİMLER KULLANABİLİR?

Yüzde 90 ve üzeri malul ve engelli bireylerin yanı sıra, araç sahibi engelli kişinin eşi, aynı il sınırlarında ikamet eden birinci dereceye kadar kan ve sıhri hısımları ile kardeşleri, noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen B sınıfı ehliyet sahibi sürücüler de ÖTV'siz otomobilleri kullanabilirler.

Muhabir: Mansur Yalvaç