KİŞİ BAŞI KİTAP HARCAMASI YAKLAŞIK YILLIK 84 LİRA 
TÜİK verilerine göre, kültür harcamaları 2022 yılında 2021 yılına göre yüzde 88,1 artarak 149 milyar 620 milyon 769 bin TL oldu. Kültür harcamalarının, gayrisafi yurt içi hasılaya oranı 2022 yılında yüzde 1 olarak gerçekleşti. Hanehalkı kültür harcamaları 58,7 milyar lira olurken kişi başı kitap harcaması yaklaşık yıllık 84 lira, konser-tiyatro ve sinema harcaması da aile başına 78 lira oldu.
Kağıt tedarikinin zorlaşması ve artan kurlar, hem kitapçıları hem de okuyucu mutsuz etti.  Dışarıdan kağıt alamayan yayın evleri, bir de kur farkını yansıtmak zorunda kalınca kitap fiyatları adeta uçtu. Durum böyle olunca, satışlar azaldı. Pandemi döneminde okuyucuların internet alışverişine yönelmesi de satışları etkileyen nedenlerden biri.
Artan maliyetler ve kitap satışlarını düşmesi nedeniyle kitapçılar ve yayın evleri zor günler yaşıyor.
3 YILDIR SATIŞLAR ÇOK KÖTÜ
Özellikle pandemiden sonra satışların çok düştüğünü belirten Seyhan Kitap Evi sahibi Yasin Seyhan, "3 yıldır işlerimiz çok kötü. Eğer kitabın yanında kafe hizmeti de sunmasaydım batmıştım." dedi. 


FİYATLAR ÇOK ARTTI İNSANLAR ARTIK BÜTÇE AYIRAMIYOR 
Pandemi döneminden bu yana okuyucuların internet alışverişine yöneldiğini belirten Seyhan, "Satışlar genelde internet sitesi üzerinden oluyor. Günde bazen 10-20 tane satıyoruz. Fiyatlar çok arttı, insanlar bütçe ayıramıyor artık. En çok Eylül ayında satış yapıyoruz, oda okullar açıldığı için." ifadelerini kullandı. 
KİTAP SATIŞLARINI ARTIRMAK İÇİN KAMPANYALAR YAPIYORUZ
Kitap satışlarını artırmak için kampanyalar yaptıklarını anlatan Seyhan, "İş yerimde eskiyi getir, yeniyi al kampanyası yapıyorum. 3 eski kitabını getiren, 1 yeni kitap alıyor. Uygun bir fiyata 2. el kitapları satıyorum. Ancak bazen çok eski, yırtık kitapları getiriyorlar. Yine de kampanya kapsamında alıyorum, heveslerini kırmıyorum." dedi.

MEHMET FENER 

Editör: Aylin Cıkcık