Kilis’te tatlıların imparatoru olarak bilinen ve yaklaşık 150 yıldır tüketilen Kilis katmeri, on bir ayın sultanı olan Ramazan ayının da vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyor.

27'nci Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 9 Mayıs'ta Başlayacak 27'nci Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 9 Mayıs'ta Başlayacak

Kilis katmeri Ramazan ayının en çok tüketilen tatlılar arasında yer alıyor. Tescilli Kilis katmeri, ince hamur, tereyağı, pudra şekeri, tarçın, bol kaymak ve Antep fıstığı ile buluşturuyor. Hafif tatlı çeşidinin arasında yer alan Kilis katmerinin porsiyon fiyatı 80 TL’den satışa sunuluyor.

‘‘BU LEZZETİ HİÇBİR YERDE GÖREMİYORUM’’

50 yıldır Gaziantep’te yaşadığını ve Kilis yöresel lezzetlerini çok özlediğini söyleyen Yusuf Kartoğlan, ‘‘Memleketim Kilis ama ticaretle uğraştığım için 50 yıldır Gaziantep’te yaşıyorum. Sadece katmer yemek için her ay en az üç defa Kilis’e geliyorum. Bu lezzeti Gaziantep dahil hiçbir yerde bulamadım’’ dedi.

Ramazan Ayının Vazgeçilmez Lezzeti: Kilis Katmeri

‘‘DAMAK ÇATLATAN LEZZET YAKLAŞIK 150 YILDIR TÜKETİLİYOR’’

Tatlıların imparatoru olarak bilinen tescilli Kilis katmerinin en az bir asırdır tatlı geleneğini devam ettirdiklerini ve talebinde çok olduğunu söyleyen Baklava Ustası İlhan Kilimci, ‘‘Kilis’in en az bir asırdır damak çatlatan lezzeti olan Kilis katmerinde ince hamur içerisinde kaymak, koyularak sade yağda kızartma işleminden sonra üstüne pudra şekeri ve fıstık süslemelerinden sonra sunuma hazır şekilde sofraları tatlandırır. Damak çatlatan lezzet yaklaşık 150 yıldır tüketiliyor. Bu lezzeti bizlere ulaştıran ustalarımız ise çekirdekten yetişme ve çocukluk döneminden itibaren bu sektörle ilgilenen kişilerle evde hamur açmasını öğrenerek lezzeti bizlerle buluşturuyor’’ şeklinde konuştu.

ifadelerine yer verdi.

‘‘ÇALIŞACAK ÇIRAK YOK BİZ DE KENDİ ÇOCUKLARIMIZA ÖĞRETİYORUZ’’

Tatlı sektöründe çalışacak çırak olmadığını ve ilerleyen zamanda yetişmiş eleman konusunda sıkıntı çekeceklerini dile getiren Kilimci, ‘‘Ustaların katmer için açtığı hamur kesinlikle marifet isteyen bir iştir. Bu işleri kimseye öğretemiyoruz çünkü çırak bulamıyoruz. Günümüzdeki ustalar çocukken öğrendi ve çırak olmadığı için kendi çocuklarımıza öğretiyoruz. En büyük mirasımız ise doğruluk ve dürüstlüktür. Hem ustalık hem de doğrulukla beraber Ahilik ortamında yetişen evlatlarımız memleketimizin bu eşsiz lezzetlerini vatandaşlarımıza sunmaya devam edecektir’’ ifadelerini kullandı.

Ramazan Ayının Vazgeçilmez Lezzeti: Kilis Katmeri

 ‘‘RAMAZAN AYINDA TATLI SATIŞLARI İKİ KATINA ÇIKTI’’

On bir ayın sultanı ola Ramazan ayında tatlı satışlarının iki katına çıktığını söyleyen Kilimci, ‘‘Ramazan ayında çok fazla tüketilen katmer civar illerden Kilis’e gelerek vatandaşların bu lezzetlerden tatmasından dolayı çok fazla tüketiliyor. Kilis katmeri ile Gaziantep katmeri arasında çok fazla fark var. Biz arasında kaymak ve tereyağında kızartırken diğer katmer ise fırında pişiyor. Bu lezzeti sadece 80 TL ile tadabilirsiniz’’ diye konuştu.

Kaynak: İHA