Limon aromalı sos kullananlara kötü haber! Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle limon aromalı sosların piyasadan kaldırılması kararı alındı.

LİMON SUYU YERİNE LİMON AROMALI SOS KULLANANLAR DİKKAT!

Resmi Gazete'de yayınlanan yeni yönetmelikle birlikte, limon suyu izlenimi veren limon aromalı sos, limon sosu, limonlu sos ve benzeri isimlerle satılan ürünlerin yurt içinde piyasaya arzı 31 Aralık 2024'ten itibaren yasaklandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle birlikte, Türk Gıda Kodeksi kapsamındaki bir gıda ürününe yatay veya dikey gıda kodeksinin izin vermediği bir bileşenin ilave edilip edilmediğinin tespitinde, ilgili kodeks hükümlerine ilave olarak, uluslararası veya ulusal çalışmalar neticesinde belirlenen ve Bakanlık resmi internet sitesinde duyurulacak analiz metotları ve karar limitleri kullanılacak.

Li̇mon Soslarinin Zararlari Neler

LİMON SOSLARINA GEÇİŞ SÜRESİ

Yönetmelikle birlikte, limon suyu izlenimi veren limon aromalı sos, limon sosu, limonlu sos ve benzeri isimlerle satılan ürünlerin yurt içinde piyasaya arzı 31 Aralık 2024'ten itibaren yasaklandı. Bu tarihten önce üretilmiş olan ürünlerin piyasadan toplatılması veya geri çekilmesi zorunlu olmayacak. Ancak bu ürünlerin etiketlerinde "limon suyu" ibaresi yer almayacak ve limon suyu izlenimi verilmeyecek.

LİMON SOSLARININ ZARARLARI NELER?

Limon suyu yerine limon aromalı sos kullananların sayısı son yıllarda arttı. Ancak bu ürünlerin sağlığa zararlı olduğu biliniyor. Limon aromalı soslar, limon suyu yerine limon aroması, su, şeker, sitrik asit, sodyum benzoat, sodyum metabisülfit ve sarı renk verici gibi katkı maddeleri içeriyor. Bu katkı maddeleri, alerji, astım, baş ağrısı, mide rahatsızlıkları, karaciğer ve böbrek hasarı gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Ayrıca limon aromalı soslar, limon suyunun sahip olduğu C vitamini, antioksidan, antibakteriyel ve antiviral gibi faydalı özelliklere sahip değil.

LİMON SUYU NASIL ANLAŞILIR?

Limon suyu ile limon aromalı sos arasındaki farkı anlamak için bazı ipuçları var. Öncelikle, limon suyu ile limon aromalı sosun rengi farklıdır. Limon suyu doğal bir sarı renge sahipken, limon aromalı sos yapay bir sarı renk verici ile boyanmıştır. İkinci olarak, limon suyu ile limon aromalı sosun tadı farklıdır. Limon suyu ekşi ve ferah bir tada sahipken, limon aromalı sos tatlı ve yapay bir tada sahiptir. Üçüncü olarak, limon suyu ile limon aromalı sosun etiketleri farklıdır. Limon suyunun etiketinde sadece limon suyu yazarken, limon aromalı sosun etiketinde limon aroması, şeker, sitrik asit, sodyum benzoat, sodyum metabisülfit ve sarı renk verici gibi katkı maddeleri yazmaktadır.

Kaynak: AA