Yaşanan son taşkın, Nurdağı ilçesine bağlı Gökçedere Mahallesi’nde büyük zarara yol açtı. Mahalle içinden geçen derelerin taşmasıyla birlikte çok sayıda tarım parseli su altında kalırken, çiftçilerin yeni sezon için yaptığı ekimler de ciddi risk altına girdi.
Gökçedere’de dereler taştı, ekili alanlar çamur deryasına döndü
Bölgede etkisini artıran sağanak yağışla birlikte derelerin debisi kısa sürede yükseldi ve dere yatakları taşarak çevredeki arazilere yayıldı. Özellikle dereye yakın konumda bulunan tarım alanları ilk etapta sular altında kaldı. Çiftçilerin ekim yaptığı alanların çamurlu suyla kaplanması, ürün kaybı ihtimalini de beraberinde getirdi.
Mahalle sakinlerinin verdiği bilgilere göre, suyun hızla ilerlemesi nedeniyle bazı parsellerde tamamen göllenme oluştu ve arazilerde yapılabilecek müdahale imkânı kalmadı.
“Köyümüze ait araziler sular altında kaldı”
Gökçedere Mahallesi Muhtarı Ümit Kaçakçı, yaşanan taşkının ardından yaptığı açıklamada, köy halkının büyük mağduriyet yaşadığını vurguladı.
Kaçakçı, “Köyümüze ait araziler sular altında kaldı ve köylü çok zor durumda, bütün emekler sular altında kaldı, acil çözüm bekliyoruz” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.
Ekipler sahaya sevk edildi, hasar tespit çalışmaları başladı
Taşkının ardından bölgeye ekipler sevk edildi. Dere yatağında ve çevresinde taşkının etkisini azaltmaya yönelik önleyici çalışmalar başlatılırken, suyun yönünü kontrol altına almak amacıyla geçici müdahaleler yapıldığı öğrenildi.
Yetkililer, taşkından etkilenen tarım arazilerinde hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü ve zarar gören alanların netleşmesiyle birlikte raporların ilgili kurumlara iletileceğini bildirdi. Özellikle Gökçedere çevresindeki tarım parsellerinde ürün kaybı ihtimalinin yüksek olduğu ifade ediliyor.
Gaziantep’te yağışlar kırsal bölgeleri daha fazla etkiledi
Son iki günde etkisini artıran sağanak yağışların, kent merkezine kıyasla kırsal mahallelerde daha ağır sonuçlara yol açtığı belirtiliyor. Derelerin yatak kapasitesinin üzerinde su taşıması, tarım alanlarının büyük bölümünün dere kenarlarında bulunması ve zeminin suya doygun hale gelmesi taşkın riskini artıran temel unsurlar arasında gösteriliyor.
Uzmanlar, özellikle bahar aylarında yapılan ekimlerin bu tür ani yağışlar nedeniyle yüksek risk altında olduğunu, dere yataklarına yakın tarım alanlarında uzun vadeli drenaj ve ıslah çalışmalarının zorunlu hale geldiğini vurguluyor.
Çiftçiler ürün kaybı endişesi yaşıyor
Bölgede üretim yapan çiftçiler, yeni sezon için yaptıkları ekimlerin henüz filizlenme aşamasında olduğunu, çamurlu suyun toprakta uzun süre kalmasının ürün kaybına yol açabileceğini belirtiyor. Tarım arazilerinde biriken suyun tahliye edilmemesi durumunda hem verim düşüşü hem de bazı alanlarda tamamen rekolte kaybı yaşanabileceği ifade ediliyor.
Gökçedere Mahallesi başta olmak üzere Nurdağı çevresindeki kırsal yerleşimlerde, önümüzdeki günlerde yağışların seyrine göre yeni taşkın risklerine karşı da tedbirlerin artırılması bekleniyor.





