Şara öldü mü, Ahmed Şara yaşıyor mu, sağlık durumu ne? Bu sorular, Suriye’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yaşanan silahlı çatışma sonrası hem bölge basınında hem de uluslararası medyada büyük yankı uyandırdı. Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın da doğrudan hedef alındığı belirtilen saldırı sonrası, Şam’da tansiyon yükseldi.

İddiaya göre, HTŞ (Heyet Tahrir el-Şam) içerisinde yer alan radikal bir grup ile Şara arasında çıkan fikir ayrılığı, kapalı bir toplantıda silahlı çatışmaya dönüştü. Olayın ardından “Ahmed Şara hayatını kaybetti mi?”, “Sarayda suikast girişimi mi oldu?” gibi sorular gündemin merkezine oturdu.

Ahmed Şara yaşıyor mu, saldırıdan nasıl kurtuldu?

Ahmed Şara’nın hayatta olduğu ve sağlık durumunun iyi olduğu netleşti. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından ve bölgedeki bağımsız gözlemcilerden gelen bilgilere göre, olay anında Cumhurbaşkanı’nın yakın koruması tarafından korunduğu, Şara’nın ise çatışmadan sadece hafif sıyrıklarla kurtulduğu öğrenildi.

Saray korumalarının anında müdahale etmesiyle çatışmanın büyümeden bastırıldığı, olayın ardından Şara’nın güvenli bir bölgeye götürüldüğü bildirildi.

Şara'nın görüntülü açıklaması: “Sağlığım yerinde, görevimin başındayım”

Çatışma sonrası kamuoyunda yayılan “Ahmed Şara ağır yaralı, hayatını kaybetti” şeklindeki iddialara karşılık, Cumhurbaşkanı Şara’nın kendisi bir görüntülü açıklama yaptı. Söz konusu açıklamada, “Görevimin başındayım, sağlığım yerinde. Devletimizin içindeki sızıntılara karşı mücadelemiz sürecek.” ifadelerine yer verdi.

Bu açıklama, ölüm iddialarına kesin bir yanıt olarak değerlendirilirken, bölge halkında kısa süreli bir rahatlama sağladı.

Sarayda ne oldu, silahlı çatışma nasıl başladı?

Yaşanan gerilimin temelinde, HTŞ içerisindeki radikal bir kanadın, Şara'nın “ılımlı ve uzlaşı odaklı” siyasi yaklaşımını sert şekilde eleştirmesi olduğu belirtiliyor. Özellikle yeniden yapılanma sürecinde HTŞ ile devlet arasında kurulmaya çalışılan ilişkilerin, bazı radikal gruplar tarafından “yumuşaklık” olarak algılandığı ifade ediliyor.

Kapalı kapılar ardında gerçekleşen bu toplantıda sert tartışmaların ardından silahlar çekildi. Eski HTŞ müftüsünün ağır yaralandığı olayda, güvenlik güçlerinin müdahalesiyle ortam kontrol altına alındı.

İsrail basınından suikast iddiası: İran parmağı mı var?

İsrail merkezli bazı medya organlarında yer alan haberlerde, İran’ın Ahmed Şara’ya yönelik bir suikast planı hazırlığında olduğu ileri sürüldü. Tel Aviv kaynaklı haberlere göre:

İran, Şara’nın İsrail ile başlattığı diplomatik yakınlaşmayı tehdit olarak görüyor.

Bu nedenle Şara’ya yönelik bir suikast girişimi için bazı gruplarla temasa geçtiği iddia ediliyor.

İsrail’in, Suriye yönetimini bu konuda önceden uyardığı ifade ediliyor.

Bu gelişme, son dönemde İran-Suriye ilişkilerindeki gerilimin derinleştiği yorumlarına yol açtı.

Şam’da güvenlik alarmı, iç güç dengelerinde kırılma mı var?

Yaşanan silahlı çatışma ve Şara’ya yönelik saldırı girişimi, Suriye'deki iç siyasi dengelerde ciddi bir kırılma yaşandığını gösteriyor. HTŞ içerisindeki ayrışma, devlet yönetimine kadar uzanırken, “ılımlı geçiş süreci” fikrine karşı çıkan unsurların direnişi yeni bir istikrarsızlık sinyali olarak değerlendiriliyor.

Şara’nın güvenlik önlemlerinin artırıldığı, saray çevresinde ve kritik kamu binalarında alarm seviyesinin yükseltildiği bildirildi.

Kaynak: Haber Merkezi