Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 2024’ün ilk toplantısında politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 42,5’dan 45’e yükseltti.

Faiz Artırma Piyasaları Negatif Etkiledi

Merkez Bankası’nın faiz artırma politikasını değerlendiren Mali Müşavir Eren Ovayolu, “Toptancılar, perakendeciler, imalatçılar, sanayiciler ile birebir temas halindeyiz. Dolayısıyla her sektörde bir durgunluk ve durağanlık olduğunu görüyoruz” dedi.

Merakla Beklenen Faiz Kararı Açıklandı

Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Aralık ayında 250 baz puanla faizi yüzde 42,5’a yükselten Merkez Bankası, ocak ayında yaptığı toplantıda faizi 250 baz puan artışla yüzde 42,5’dan yüzde 45’e çıkardı. Bu adımla ile birlikte Merkez Bankası, son 7 toplantıda faiz konusunda yukarı yönlü adımlar attı.

Piyasalardan Para Çekildi

Ovayolu, “Merkez Bankası’nın para politika aracı sadece faiz değil, ancak faiz üzerinden ilerliyor. Piyasalar faiz artırılmasından çok etkilendi. Toptancılar, perakendeciler, imalatçılar, sanayiciler ile birebir temas halindeyiz. Dolayısıyla her sektörde bir durgunluk ve durağanlık olduğunu görüyoruz. Çünkü piyasalardan para çekildi” tespitini yaptı.

Değişen Hiçbir Şey Yok

“Faiz kaleminin kısa bir süre içerisinde yükseltilmesi piyasaları negatif yönde etkiledi” diyen Ovayolu, “Faizler yükseldikçe piyasalar daha durgun hale gelecek hatta kilitlenecek. Aynı zamanda asgari ücrete yüzde 49 zam yapıldı ancak tüketilen ürünlere yüzde 49’dan daha fazla zam geldi. Yani değişen hiçbir şey yok” ifadelerini kullandı.

Geleceğimiz Sisli

Faiz artırılarak enflasyonun ve dövizin kontrol altına alınamayacağını sözlerine ekleyen Mali Müşavir Ovayolu, “Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlamalı. Çünkü fiyatlar her gün değişiyor. Bir gün 1 lira olan bir ürün birkaç gün sonra 2 lira çıkıyor. O yüzden fiyatlar artık sabitlenmeli. Yurt dışından ülkemize yatırım yapacak yatırımcılar gelmeli. Yatırım olmazsa ise ülkeye döviz girişi olmaz. Önümüzü göremediğimiz için geleceği sisli görüyoruz” şeklinde konuştu

Editör: Ahmet Yavuz