Soğuk hava, üst solunum yolu enfeksiyonlarının yayılmasına zemin hazırlıyor. Kovid-19 salgını da bu durumdan etkileniyor ve vakalar artıyor. Uzmanlar, Kovid-19’un ilk dönemlerinde görülen “akciğerlerdeki buzlu cam” bulgusunun yeniden ortaya çıktığı uyarısında bulunuyor.

Buzlu cam, akciğer dokusunda iltihaplanma, ödem ve hasar sonucu oluşan bir görüntüdür. Bilgisayarlı tomografi (BT) ile tespit edilebilir. Kovid-19 hastalarının çoğunda bu bulgu görülmektedir. Buzlu cam, akciğer fonksiyonlarını bozabilir ve solunum yetmezliğine yol açabilir.

Kovid-19 testi negatif çıksa bile, öksürük ve grip gibi şikayetleri devam eden kişilerin doktora başvurması ve akciğer filmi çektirmesi gerekmektedir1. Ayrıca, Kovid-19 hastalarında psikolojik sorunlara da dikkat edilmelidir. Huzursuzluk, uykusuzluk, anksiyete, depresyon gibi belirtiler hastalığın seyrini ve iyileşmeyi olumsuz etkileyebilir.

Soğuk havada, Kovid-19’un yanı sıra grip, domuz gribi, RSV gibi diğer solunum yolu virüsleri de yaygınlaşmaktadır. Bu virüsler bir arada görülebilir ve hastalığı ağırlaştırabilir. Bu nedenle, soğuk havada kendimizi ve çevremizi korumak için önlemler almalıyız. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymalı, kalabalık ortamlardan kaçınmalı, bağışıklık sistemimizi güçlendirmeli ve aşı olmalıyız.