Süt reçeli, Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biridir. Süt, şeker ve kabartma tozu kullanılarak yapılan bu lezzetli tatlı, kahvaltılarda reçel ve tatlı yerine tüketilebilir. Süt reçeli yapımı oldukça zahmetli olsa da, sonuçta ortaya çıkan lezzet, emeğinize değecektir.

Süt reçeli yapımı için, pastörize olmayan taze inek sütü kullanmanız önerilir. Süt, şeker ve kabartma tozu derin bir tencereye alınarak kaynatılır. Sütün rengi sarıya dönüp, tam olarak boza kıvamına gelince altını kapatıp kavanoza aktarılır. Bu kıvama gelmesi ortalama 45 dakika kadar sürer. Oda sıcaklığına gelen kavanozun kapağı kapatılıp dolaba kaldırılır.

Süt reçeli, kızarmış ekmek, krep üzerinde kahvaltıda, cheesecake üzerinde tatlıda, eklerin sosunda hatta kahvenin içinde tatlandırıcı niyetine kullanılabilir. Ayrıca, süt reçeli dondurma ve brownie tariflerinde de kullanılabilir.

Süt reçeli, 1 porsiyon için 156/kcal kalori içerir. 1 kilogram süt kullanarak hazırlayacağınız süt reçeli kaynama sırasında miktar olarak azalır ve yoğunlaşır. Süt reçeli yaparken 1 kilogram süt ile hazırladığınızda yaklaşık 1 kavanoz süt reçeli elde edersiniz.

Süt reçeli, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. Süt reçeli yapımı oldukça zahmetli olsa da, sonuçta ortaya çıkan lezzet, emeğinize değecektir. Süt reçeli yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; 1 kilogram tam yağlı inek sütü, 1 su bardağı toz şeker ve 1 silme çay kaşığı kabartma tozu’dur.

Süt reçeli yapımı için öncelikle süt ve şekeri derin bir tencereye alarak kaynatmanız gerekiyor. Kaynamaya başlayınca kabartma tozunu ilave ederek hızlı hızlı karıştırın. Bu aşamada süt çok kabaracağından derin tencere olması önemli. Daha sonra ara ara karıştırarak pişirmeye devam edin. Süt ün rengi sarıya dönüp, tam olarak boza kıvamına gelince altını kapatıp kavanoza aktarın. Bu kıvama gelmesi ortalama 45 dakika kadar sürüyor.

Süt reçeli, kahvaltıda ekmek üzerine sürülebileceği gibi, tatlılarda da kullanılabilir. Özellikle cheesecake, ekler, krep, waffle gibi tatlıların sosunda kullanıldığında harika bir lezzet ortaya çıkar. Ayrıca kahvenin içinde tatlandırıcı niyetine de kullanılabilir.

Süt reçeli, pastörize olmayan taze inek sütü kullanılarak hazırlandığında daha kısa sürede kıvam alacaktır. Karbonat veya kabartma tozu kullanarak da reçel yapabilirsiniz. Süt köpürmeye başlayacağı için; süt seviyesinin üzerinde epey boşluk kalacak büyüklükte bir tencere kullanmanız önerilir. Çubuk vanilya kullanarak da reçel yapabilirsiniz.

Süt Reçeli Yapmak İçin Gerekli Malzemeler:

1 litre süt

1 su bardağı şeker

1 paket vanilin (veya vanilya çubuğu)

1 çay kaşığı kabartma tozu

Süt Reçeli Yapımı İçin Adımlar:

Sütü tencereye alın ve içerisine şekeri ekleyin. Karıştırarak kaynatın.

Kaynadıktan sonra kabartma tozunu ekleyin ve ara ara karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. (Yaklaşık 1 saat)

Vanilin ekleyin ve karıştırın.

Kıvamı koyulaşınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Soğuduktan sonra kavanoza aktarın ve buzdolabında saklayın.

Muhabir: MEHMET FENER