Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Tekstil Hammaddeleri Sektör Kurulu ve GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, tekstil sektörünün mevcut durumunu değerlendirdi. Kileci'nin yaptığı açıklamalara göre, sektörde önemli sıkıntılar yaşanmakta ve bu durum istihdamı da olumsuz etkileniyor.

2023 YILINDA KRİTİK BİR DÖNEM YAŞANDI

1

Fikret Kileci'nin verdiği bilgilere göre, 2023 yılında büyük tekstil firmalarının ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığı belirtilmektedir. Sadece geçen yıl içerisinde 646 şirketin faaliyetine son verdiği ve yaklaşık 87 bin kişinin işsiz kaldığı ortaya çıkmıştır. Bu durum, sektördeki belirsizliğin ve daralmanın boyutlarını gözler önüne seriyor.

DÜNYA GENELİNDEKİ DEĞİŞİMİN ETKİSİ

2

Fikret Kileci, dünya genelindeki değişim ve dönüşümün tekstil sektörünü de etkilediğini ifade etmiştir. Özellikle tüketim alışkanlıklarının değişmesi ve önceliklerin dönüşmesi, sektörde ciddi bir krize yol açmıştır. Türkiye'nin önde gelen sektörlerinden biri olan tekstil, bu değişimden önemli ölçüde etkiliyor.

Dolar/Euro fiyatları bugün ne kadar? 05 Mayıs 2024 Pazar Dolar/Euro fiyatları bugün ne kadar? 05 Mayıs 2024 Pazar

RAKİP ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRMA

3

Kileci'nin vurguladığı bir diğer nokta ise rakip ülkelerle olan kıyaslamadır. Rakip ülkelerdeki düşüşün, Türkiye'deki düşüş kadar belirgin olmadığına dikkat çekmektedir. Bu durum, Türk tekstil sektörünün, uluslararası alanda rekabet gücünü kaybetmeye başladığını gösteriyor.

Muhabir: MEHMET FENER