TRAFİK SİGORTASI VE KASKO ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Trafik sigortası ve kaskodaki en büyük farklardan birisi trafik sigortasının zorunlu, kaskonunsa isteğe bağlı bir sigorta kolu olmasıdır. Trafik sigortanızı yaptırmadan trafiğe çıkamazken, kasko sigortasında  böyle bir durum söz konusu değildir. Zorunlu trafik sigortaları, olası bir kazanın meydana gelmesi durumunda karşı tarafta yaşanabilecek zararları kapsamaktadır. Kasko ise poliçe sahibinin aracında oluşabilecek hasarların teminat altına alınmasını sağlamaktadır. Trafik sigortaları, kaza durumlarında karşı tarafta meydana gelebilecek mağduriyetlerin karşılanmasını sağlarken, kasko ise poliçe sahibinde oluşabilecek mağduriyetleri karşılamaktadır.

Trafik sigortası ve kasko farkı arasındaki en belirgin unsurlardan birisi de trafik sigortasında sınırların devlet tarafından belirlenmesidir. Bu sebeple meydana gelebilecek kazalarda karşı tarafta maddi ve bedensel hasarlar belirli ölçüde karşılanmaktadır. Kaskoların içeriği genişletebildiği için sınırlar tamamen sigorta sahibi tarafından belirlenmektedir. Kişiye bağlı olarak özelleştirmelerin yapılabildiği, ek teminatların belirlenebildiği kaskolar ile pek çok güvence elde edilebilmektedir. Trafik sigortalarında teminat limitleri belli seviyelerde olsa dahi trafik sigortalarındaki fiyatlandırmalar serbest tarifelerle yapılmaktadır. Bu bağlamda trafik sigortası kasko farkı konusunda temel olarak ‘’Trafik sigortaları karşı tarafın hasarlarını karşılarken, kasko ise poliçe sahibinin hasarlarını karşılar.’’ denebilmektedir.

Zorunlu trafik sigortaları ve kaskolarınızla meydana gelen trafik kazalarını koruma altına alabilirsiniz. Kişiler, sigortalarını yapmadan önce prim tutarlarını kontrol eder ve hasar basamaklarına bağlı olarak tavan fiyatı belirleyebilme olanağına sahiptir.

Editör: Aylin Cıkcık