Trafik sigortasında yeni bir sistem devreye giriyor. Trafik Teklif Platformu ile trafik sigortası poliçe tekliflerinde karşılaşılan sorunlara çözüm getirilmesi hedefleniyor. Bu sistem sayesinde, 10 dakika içinde teklif almak mümkün olacak. SDDK tarafından yayımlanan genelge 19 Şubat’ta yürürlüğe girecek.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), trafik sigortasındaki talep sorununu aşmak ve sigortalıların mağduriyet yaşamasını engellemek için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi bünyesinde oluşturulan Trafik Teklif Platformu’nun çalışma şekil ve kurallarını belirlemek için bir genelge çıkardı. Platforma üyelik, aracılık anlaşması, teklif sunulması ve poliçe hazırlanmasına ilişkin hususların yer aldığı genelge 19 Şubat 2024 tarihinde yürürlük kazanacak.

ŞİRKETLER İÇİN PLATFORMA ÜYELİK MECBURİ

SEDDK’dan yapılan duyuruda, genelge ile oluşturulan Sigorta Aracıları İçin Teklif Platformu’nun, sigorta aracıları (acente ve broker) tarafından sigorta şirketlerinden karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası için teklif istenmesi ve bu teklifle şirket ekranlarından poliçe oluşturulması için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) tarafından kurulan bilgi temelli bir platform olduğu ifade edildi.

Duyuruda “Şirketler için Platforma üyelik mecburidir. Aracılar için Platforma üyelik gönüllü olup aracılar tarafından üyelik bedeli ödenecektir. Şirkete olan aracı komisyon borcunu veya SBM’ye Platform üyelik bedelini ödemeyen aracının üyeliği durdurulur. Platformda iki türlü aracılık ilişkisi kurulabilir. Birincisi, halihazırda var olan aracılık ilişkileri, ikincisi ise sadece Platform üzerinden poliçe çıkarılması için Platform Aracılık Anlaşması ile kurulacak aracılık ilişkisidir” değerlendirmesi yapıldı.

arabalar

10 DAKİKADA TEKLİF ALINABİLECEK

Platform Aracılık Anlaşması kurulmasının her iki taraf için gönüllü olduğu, anlaşmanın kurulması ve bitirilmesine ilişkin işlemler genel kurallara tabi tutulduğu belirtilen duyuruda, şunlara yer verildi:

“Platform Aracılık Anlaşmasının kurulmasında; teminat mektubu verilmesi ya da kefalet sigortası yapılması istenemez. Sadece bir sigorta şirketi ile çalışma zorunluluğu getirilemez. Portföy hakkına zarar verici herhangi bir düzenleme olamaz. Platformun çalışma sistemi iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada sigorta aracılarının şimdiden anlaşmış olduğu sigorta şirketlerinden 10 dakikalık süre zarfında teklif alınacaktır. Bu şirketler tarafından sunulan teklif numaraları üzerinden şirket ekranlarından poliçe hazırlanacaktır.”

Süresi içinde birinci aşamadaki şirketlerden teklif gelmemesi halinde Platform Aracılık Anlaşması kapsamında aracılık ilişkisi oluşturulan diğer sigorta şirketlerinden teklif istenebilecek olan ikinci aşamaya geçileceği belirtilen duyuruda, "Bu aşamada da 10 dakika içinde söz konusu şirketler tarafından teklif sunulacak ve bu teklif numaraları üzerinden şirket ekranlarından poliçe hazırlanacaktır.

araba

Sigorta şirketleri, Platform üzerinden sunulan teklifler ile hazırlanacak poliçelerin prim tahsilatına (taksit sayısı vb.) ilişkin olarak Platform dışında hazırlanan poliçelere göre zorlayıcı şartlar koymayacaktır. Şirketler tarafından teklif sunulmaması ve sunulan teklif ile gün sonuna kadar poliçe hazırlanmaması poliçe hazırlamaktan kaçınma durumu olarak kabul edilecektir" bilgisi paylaşıldı.

Kaynak: Karar