Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son günlerde bazı medya organlarında ve sosyal medya platformlarında yer alan "algılanan enflasyon ve TÜFE’nin farklılaşması" konulu haberlerin gerçeği çarpıttığını duyurdu.

TÜİK tarafından yapılan resmi açıklamada, TÜFE'nin her ay 81 il ve 228 ilçede toplam 564.710 fiyatı değerlendirerek enflasyonu uluslararası standartlarda ölçen bir hesaplama sistemine sahip olduğu belirtildi. Basında "Algılanan Enflasyon" olarak adlandırılan verinin ise TÜİK tarafından gerçekleştirilen Tüketici Eğilim Anketi kapsamında elde edildiği, vatandaşlara yöneltilen "Geçen 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının % kaç arttığını/azaldığını düşünüyorsunuz? Lütfen tahmini oran veriniz." sorusuna verilen cevaplar üzerinden hesaplandığı ifade edildi. TÜİK, anketin mikro verisinin TÜİK Veri Araştırma Merkezi aracılığıyla tüm araştırmacıların kullanımına açık olduğunu da vurguladı.

TÜİK açıklamasında, tüketicilerin geçmiş 12 aydaki enflasyon algısını yansıtan ve TÜFE verisi ile kıyaslanan tek soruluk veri setinden elde edilen sonuçlar üzerinden, resmi TÜFE verisinin eleştirilmesinin manipülatif ve kötü niyetli bir yaklaşım olduğu belirtildi. Tüketicilerin enflasyon tahminleri ile TÜFE arasındaki oransal farkın Avrupa Birliği ülkelerinde 5 ila 6 kata kadar çıkarken, Türkiye'de bu farkın çok daha düşük olduğuna dikkat çekildi. 2023 yıl sonunda TÜFE'nin yıllık değişim oranının %64.77 olduğu bir dönemde, tüketicilerin tahminlerinin ise %96 olduğu ifade edildi.

TÜİK, kamuoyuna seslenerek, algılanan enflasyon ile TÜFE arasındaki bu doğal farklılıkları anlamak için detaylı bir bakış açısına ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, haberlerin doğru bir şekilde yansıtılması ve kamuoyunun gerçeklerle bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi