Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı nüfus verilerini yayınladı. Buna göre, Türkiye’nin en kalabalık mahallesi, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yer alan Bağcılar Mahallesi oldu. Bağcılar Mahallesi, 2016 yılında İstanbul’un Küçükçekmece ilçesindeki Atakent Mahallesi’ni geçerek, en kalabalık mahalle olma unvanını elinde tuttu.

İstanbul’un Beylikdüzü ilçesindeki Adnan Kahveci Mahallesi, 110 bin 619 kişilik nüfusuyla ikinci sırada yer alırken, Başakşehir ilçesindeki Kayabaşı Mahallesi de 108 bin 455 kişilik nüfusuyla üçüncü sırada bulundu.

Türkiye'nin Nüfusu

Diyarbakır’da yaşayan 1,8 milyon kişinin 151 bin 459’unun Bağcılar Mahallesi’nde ikamet ettiği belirtildi. Bağcılar Mahallesi, Bayburt ve Tunceli gibi iki ilin toplam nüfusundan daha kalabalık olduğu gibi, 804 ilçeden de daha fazla nüfusa sahipti.

Bağcılar Mahallesi, İstanbul’un Çatalca, Şile ve Adalar ilçelerinin yanı sıra, Ankara’nın Polatlı, Çubuk ve Kahramankazan ilçeleri gibi 16 ilçesinden, İzmir’in Gaziemir, Ödemiş ve Kemalpaşa ilçeleri gibi 21 ilçesinden de daha kalabalık bir nüfusa ev sahipliği yapıyordu.

Türkiye’nin en kalabalık 5 mahallesinin 3’ü İstanbul’da olurken, Diyarbakır’dan Bağcılar ve Fırat mahalleleri, Kayseri’den Talas ilçesindeki Mevlana Mahallesi ve Ankara’dan Altındağ ilçesindeki Karapürçek Mahallesi de ilk 20 içinde yer aldı.

Gaziantep

Gaziantep’te ise en kalabalık mahalle, Şahinbey ilçesindeki Güneş Mahallesi oldu. Güneş Mahallesi, 2023 yılında 80 bin 832 kişilik nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık 21. mahallesi seçildi. Gaziantep’ten bir diğer mahalle olan Şehitkamil ilçesindeki Gazikent Mahallesi de 78 bin 480 kişilik nüfusuyla 23. sırada yer buldu.

Muhabir: Ahmet Kuş