Üç aylar, Müslümanlar için çok kıymetli ve bereketli bir zaman dilimidir. Bu aylarda Recep, Şaban ve Ramazan ayları yer alır. Bu aylarda pek çok önemli gece ve gün vardır. Bu aylarda oruç tutmak, ibadet etmek ve hayır yapmak faziletli kabul edilir.

Üç aylar orucu, Recep ve Şaban aylarının tamamının oruçlu geçirilerek Ramazan ayı ile birleştirilmesi olarak tanımlanır. Ancak bu orucun farz olduğuna dair bir delil yoktur. Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. Recep ve Şaban aylarında ise nafile oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), Recep ve Şaban aylarında diğer aylara göre daha fazla oruç tutmuş, ancak hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmemiştir. Bu nedenle, üç ayların tamamını oruçlu geçirmek dinen gerekli değildir. Kişi, sağlığı elverişli ise bu aylarda istediği kadar nafile oruç tutabilir.

Üç aylar orucuna nasıl niyet edilir? Oruç için niyet etmek şarttır. Niyet kalben yapılabilir, ancak dil ile söylemek daha iyidir. Oruç için sahura kalkmak da niyet sayılır. Her türlü oruç için mümkünse, sabah vakti girmeden önce veya geceden niyet etmek en faziletlisidir. Kaza orucu tutacak olanlar, gün batımından itibaren imsak vakti girmeden önce, “üzerimde borç olan ilk orucun kazasına…” ya da “en eski kaza orucumu yarın tutmaya” diyerek niyet ederler. Kaza orucu olmayıp nafile oruca niyet edecek olanlar ise, “Niyet ettim Allah rızası için yarınki orucu tutmaya” şeklinde niyet ederler. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir.

Üç ayların başlangıcı olan Recep ayı, 12 Ocak 2024 Cuma günü başladı. Bu ayda Regaip Kandili (11 Ocak Perşembe gecesi) ve Miraç Kandili (6 Şubat Salı gecesi) idrak edilecek. Üç ayların ikinci ayı olan Şaban ayı ise, 11 Şubat 2024 Pazar günü başlayacak. Bu ayda Berat Kandili (24 Şubat Cumartesi gecesi) idrak edilecek. Üç ayların son ayı ve 30 gün sürecek olan Ramazan ayı ise, 11 Mart 2024 Pazartesi günü başlayacak. Bu ayda Kadir Gecesi (5 Nisan 2024 Cuma gecesi) idrak edilecek ve 10 Nisan 2024 Çarşamba günü Ramazan Bayramı’nın ilk günü kutlanacak.