Finlandiya'nın ulusal havayolu şirketi Finnair, Helsinki Havalimanı'nda başlattığı tartı uygulamasıyla gündemde. Gönüllük esasına dayanan bu uygulama, yolcuların tartılmasını öneriyor.

UYGULAMANIN DETAYLARI

Uygulamanin Detaylari

Finnair Havayolu, Helsinki Havalimanı'nda tartı yerleştirerek uçuşlardan önce yolcuların ağırlıklarını ölçmeye başladı. Şu ana kadar 800 kişinin gönüllü olarak tartıldığı uygulamanın amacı, yolcuların ortalama kilosunu tespit ederek uçakların ağırlık dengesini daha hassas bir şekilde hesaplamak.

HAVA YOLUNUN GEREKÇESİ

Hava Yolunun Gerekçesi̇

Uçakların kalkış için belirli ağırlık kurallarına uyması gerektiğinden bahseden Finnair, uçağın kendisi, yakıt ve bagaj ağırlığını hesaplamanın kolay olduğunu ancak yolcular ve yanlarında taşıdıkları eşyalar için bu tahminin daha zor olduğunu belirtiyor. Bu uygulama, tahmini ağırlıkların her 5 yılda bir gözden geçirilmesi gereken kurallarla uyumlu bir şekilde, daha doğru ve güncel bilgilere ulaşmayı amaçlıyor.

TEPKİLER VE ELEŞTİRİLER

Tepki̇ler Ve Eleşti̇ri̇ler

Mayıs ayının sonuna kadar devam edecek olan uygulama, bazı sosyal medya kullanıcıları arasında tartışmalara neden oldu. Bir grup, Finnair'i yolcularını utandırmakla suçlarken, uzmanlar ise yolcuların tartılmasının normal bir prosedür olduğunu savunuyor. Bu uygulamaya benzer şekilde, Yeni Zelanda'daki Air New Zealand ve Hawaiian Airlines gibi ulusal havayolu şirketleri de benzer adımları atmıştı.

SONUÇ VE GELECEK PLANLAR

Sonuç Ve Gelecek Planlar

Finnair, topladığı verileri gelecek 5 yılın hesaplamalarında kullanmayı umarak bu uygulamayla ağırlık dengesine katkı sağlamayı hedefliyor. Yolcuların hassasiyetle karşıladığı bu adım, havayolu endüstrisinde tartışmalı bir konu olmaya devam ediyor.

Muhabir: MEHMET FENER