Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep’e ilişkin güvenlik istatistiklerini açıkladı. Kentte asayiş olaylarında azalma yaşanırken dolandırıcılık suçlarında artış yaşandı.

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, şehirde huzur ve asayişin korunması için görev yapan güvenlik güçlerinin 2024 yılı ilk iki aylık performansını değerlendirdi.

GAZİANTEP VALİSİ ÇEBER GÜVENLİK İSTATİSTİKLERİNİ AÇIKLADI 

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, şehirdeki huzur ve güvenliğin sağlanması için görev yapan güvenlik güçlerinin 2024 yılı ilk iki aylık performansını değerlendirdi. Kentin önemli bir ticaret ve sanayi merkezi olduğunu belirten Çeber, Emniyet KGYS (Mobese) binasında düzenlenen basın toplantısında şehrin huzur ve asayişinin korunması adına yapılan çalışmaları kamuoyuyla paylaştı.

Şehirde görev yapan 2.522 jandarma ve 7.704 emniyet personeliyle güvenlik anlamında büyük bir aile olduklarını vurgulayan Vali Çeber, 2024 yılının ilk iki ayında gerçekleşen asayiş olaylarıyla ilgili verileri açıkladı.

ASAYİŞ OLAYLARINDA AZALMA YAŞANDI

Vali Çeber'in paylaştığı verilere göre, 2024 yılının ilk iki ayında şehirdeki önemli suç türlerinde belirgin bir azalma yaşandı. Evden hırsızlık olayları %37, otodan hırsızlık %43, bağ, bahçe ve tarladan hırsızlık ise %82 oranında azaldı. Kapkaç olaylarında %44, motosiklet hırsızlığında ise %28'lik bir azalma görüldü. Malvarlığına karşı işlenen suçlarda ise %21'lik bir azalış kaydedildi.

Mal varlığına karşı işlenen suçlarda aydınlatma oranının %74 olduğunu belirten Vali Çeber, kişilere karşı işlenen suçlarda ise aydınlatma oranının %95 olduğunu ifade etti. Bu başarıda emniyet güçlerinin etkin çalışmalarının büyük rol oynadığını dile getiren Çeber, vatandaşları da dikkatli olmaları konusunda uyardı.

DOLANDIRICILIK SUÇLARINDA ARTIŞ YAŞANDI

Vali Çeber, dolandırıcılık suçlarında ise 2023 yılına göre %31'lik bir artış olduğunu açıkladı. Telefon dolandırıcılıklarının öne çıktığını belirten Çeber, vatandaşları bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

ARANAN ŞAHISLARIN YAKALANMASINDA ARTIŞ YAŞANDI

2024 yılında adli olarak aranan şahısların yakalanmasında %87'lik bir artış sağlandığını belirten Vali Çeber, bu başarıda emniyet ve jandarma personelinin özverili çalışmalarının etkili olduğunu ifade etti.

Tüm asayiş olaylarında 2023 yılının ilk iki ayına göre 2024 yılında yüzde 23 oranında artış söz konusu olduğuna değinen Çeber, “Tüm asayiş olaylarında İlimizde 2023 yılının ilk iki ayına göre 2024 yılında %23 oranında bir artış söz konusu. Ancak aydınlatma oranlarına bakıldığı zaman kolluk kuvvetimizin başarısını da görüyoruz. Bu tür suçlarda genel olarak aydınlatma oranımız % 91 seviyesinde” dedi. .

TRAFİK KURALLARINA UYMAK BİR ZORUNLULUK

Trafik kazalarında ise ölümlü kaza yaşanmamasının sevindirici olduğunu dile getiren Vali Çeber, trafik kurallarına uyulması gerektiğini vurguladı.

SİBER GÜVENLİKTE KARARLI MÜCADELE SÜRÜYOR

Siber güvenlik konusunda da önemli adımlar atıldığını belirten Vali Çeber, internet üzerinden işlenen suçlarla mücadelede kararlılıkla çalışıldığını ifade etti. 2024 yılı ilk iki ayında 951 terör iltisaklı ve diğer suçlara ilişkin 1.135 sosyal medya hesabı üzerinde çalışma yapıldığını açıklayan Çeber, göçmen kaçakçılığı ile mücadelede de önemli operasyonlar gerçekleştirildiğini dile getirdi. Çeber, 2024 yılı ilk iki ayında yapılan çalışmalarda toplamda 45 organizatörün de tutuklandığını belirtti.

VALİ ÇEBER GAZİANTEPLİ VATANDAŞLARA ÇAĞRIDA BULUNDU

Gaziantepli vatandaşlara eslenen Vali Çeber, “Emniyet ve Jandarma teşkilatımız biraz önce de ifade ettiğim gibi güvenlik ve uyuşturucu gibi konularda cansiperane bir mücadele veriyor, vermeye de devam edecek.  Rakamlardan da anlaşıldığı gibi verilen bu kahramanca mücadelenin meyvelerini de topluyoruz. Ancak Gazi Şehrimizin suçun konuşulmadığı bir yer haline gelmesi için sadece emniyet güçlerimizin değil tüm vatandaşlarımızın gayretine ve yardımına ihtiyacımız var. Suçla ve suçluyla mücadelenin toplumsal farkındalıkla başarıya ulaşacağına inanıyoruz. Bakanlığımızın UYUMA, KADES, NARVAS gibi uygulamaları ve 112 ihbar hattımız vasıtasıyla vatandaşlarımızın her türlü suçla ilgili ihbarda bulunarak bize yardımcı olmalarını istirham ediyoruz.”

Muhabir: Bahri Uçar