Şahinbey Belediyesine bağlı Konak Mahallesi'nde bulunan küçük marangoz dükkanında tahta beşik, oyuncak, sandık, sandalye, masa, ekmek tahtası, baston, kürsü, kaşık gibi birçok eseri üreten Toprakçı, marangozluğun sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir sanat işi olduğunu vurguluyor.

"Teknolojiye Direniyorum, Emek Önemli"

Teknolojiye rağmen el emeği ile ürettiği ahşap eşyalarla geçimini sağlayan Abdullah Toprakçı, 1948 yılında marangozluk mesleğine başladığını ve o günden bu yana bu sanatı devam ettirdiğini belirtiyor. Teknolojinin gelişmesiyle makineleşmenin arttığını ancak maddi durumundan dolayı teknolojiye direndiğini ifade eden Toprakçı, ürettiklerinin el emeği olduğunu ve bu farkın önemli olduğunu vurguluyor.

"Gençler Sanat ve Zanaatı Öğrenmeli"

Marangozluk mesleğinin bir sanat işi olduğunu söyleyen Toprakçı, gençlerin bu sanatı öğrenmesi gerektiğini dile getiriyor. Toprakçı, atölyesinde tek başına çalıştığını ve evine ekmek götürdüğünü belirterek, genç çocukları ve ailelerini atölyesine davet ediyor. "Gençler buraya gelerek sanat ve zanaat öğrensinler, vatana millete faydalı olsunlar" diyor.

"Mutluluğumu Eserlere Yansıtıyorum"

Ürettiği ahşap ürünlerin kalitesine önem veren Abdullah Toprakçı, müşterilerinin memnuniyetini ön planda tutuyor. "Huzurluyum çünkü işimi seviyorum, bunu eserlerime yansıtıyorum" diyen Toprakçı, ağaç, tutkal ve çivinin kalitesine önem vererek uzun ömürlü eserler ortaya çıkardığını belirtiyor.

Yaşı nedeniyle mesleğini icra etmekte zorlandığını ifade eden Toprakçı, sağlığı el verdikçe marangozluk mesleğini sürdürmek istediğini söylüyor. Gaziantep'in ahşap sanatındaki yaşayan bir mirası temsil eden Abdullah Toprakçı, ustalığı ve sevgisiyle bu sanatı gelecek nesillere aktarmaya kararlı.


Kaynak: İHA