Zeytinyağlı kuru dolma, kurutulmuş sebzelerin içine bulgur ya da pirinç gibi iç malzemeler eklenerek yapılan bir yemektir. Bu lezzetli dolma, farklı yörelerde çeşitli şekillerde hazırlanır.

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması tarifi için işte detaylar:

Bu lezzetli dolma, kuru patlıcanlarla hazırlanır ve zeytinyağı ile nefis bir tat yakalar. İşte adım adım tarif:

Malzemeler:

30 adet kurutulmuş patlıcan

1,5 su bardağı pirinç (yıkanmış, süzülmüş)

2 adet büyük boy soğan

3 diş sarımsak (ezilmiş)

1 yemek kaşığı nar ekşisi

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

2 yemek kaşığı kuru nane

2 çay kaşığı sumak

1/2 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay bardağı zeytinyağı

2 su bardağı sıcak su

Yapılışı:

Kurutulmuş patlıcanları kaynayan suyun içine atın ve yaklaşık 5-7 dakika bekletin. Ardından suyunu süzerek soğuk suya alın.

Soğuyan patlıcanları sudan alın ve sularını süzdürün.

İç harcını hazırlamak için; pilav tenceresinde zeytinyağıyla birlikte soğanları yumuşayana kadar soteleyin. Ardından sarımsak, domates ve biber salçasını da ekleyip 3-4 dakika daha kavurun.

Yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri de tencereye ekleyin. 2-3 dakika kavurduktan sonra tuz, karabiber, sumak, kuru nane ve pul biberi ekleyip karıştırın.

Sıcak suyu ve nar ekşisini de ekleyip son kez karıştırın ve orta ateşte kaynayana kadar, ardından kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

Hazırladığınız harç oda sıcaklığında yaklaşık 20 dakika dinlendikten sonra kuru patlıcanların içini 1 parmak boşluk kalacak şekilde doldurun, elinizde üst kısımlara bastırarak birleştirin.

Ağız kısımları üste bakacak şekilde patlıcanları tencereye dizin.

2 su bardağı su, 1 yemek kaşığı sumak, 2 çay kaşığı tuz ve 1/2 çay bardağı zeytinyağı ile pişirin.

Afiyet olsun!

Muhabir: MEHMET FENER