Güler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tam profesyonel sisteme geçip geçmeyeceği ve zorunlu askerliğin kaldırılıp kaldırılmayacağı konularında açıklamalarda bulundu. Bakan Güler, "Türkiye Cumhuriyeti evlatları mutlaka vatan savunmasında görev almalı" diyerek zorunlu askerliğin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, Irak ve Suriye'deki terörle mücadele operasyonlarına ilişkin de önemli bilgiler paylaştı.

EFES-2024 TATBİKATI'NIN DETAYLARI

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 45 ülke ve yaklaşık 11 bin personelin katılımıyla gerçekleştirilen EFES-2024 Tatbikatı'nda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Tatbikatın bölgenin en büyük "Birleşik Müşterek Tatbikatı" olduğuna dikkat çeken Güler, katılımcı ülkeler için bu tür kapsamlı ve fiili atışlı bir tatbikata katılmanın nadir bir fırsat olduğunu belirtti. "Böylesine geniş çaplı bir tatbikata katılma fırsatı bölgemizde ve Avrupa'da dahi pek yakalanamıyor. Bu nedenle her yıl katılımcı ülke sayısı artıyor" dedi.

ZORUNLU ASKERLİK SÜRECEK Mİ?

Güler, Türkiye'de profesyonel askerliğe geçilip geçilmeyeceği yönündeki soruya da yanıt verdi. "Türkiye Cumhuriyeti’nin çocuklarının mutlaka vatan savunmasında bir görev alma zorunluluğu olduğu kanaatindeyim. Bu konuda yaklaşımımız yüzde 50 profesyonel, yüzde 50 zorunlu askerlik olması şeklindedir. Ülkemizin içinde bulunduğu şartlar değerlendirildiğinde bunun doğru bir yaklaşım olduğu anlaşılacaktır" dedi. Ayrıca, Avrupa'da profesyonel askerliğe geçen ülkelerin yeniden zorunlu askerliğe dönmeyi değerlendirdiklerine dikkat çekerek, "En son bu konu İngiltere’nin gündeminde" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mehmet Fener