Türkiye de her seçimi kendine özgü değerlendirmek gerekir. Seçmen davranışını bilmek ve doğru analiz etmek siyasal partilerin başarısı için büyük önem taşımaktadır. Seçmen davranış ve psikolojik durumunu bilmeden yapılan siyasi faaliyetlerin istenilen başarıyı elde edememesi hiçte şaşırtıcı olmasa gerek.

Seçmen tercihleri dönem dönem değişiklik arz edebilir. Seçmenin her seçimde beklentisi önceki seçimlere göre farklı olduğunu, oy tercihini de o yönde kullandığını biliyoruz. Seçmenler bir partiyi seçerken kendilerini etkileyen faktörlerin neler olduğu ve nasıl karar verdikleri konusunda partilerin iyi bir araştırma içerisine girmeleri gerekir.

Parti tercihinde dünya görüşü, ekonomik sistem tercihi, sınıf farklılıkları, eğitim ve gelir düzeyi gibi bazı faktörler etkili olmaktadır.

 

Ülkemizde son dönem dışında genellikle koalisyon iktidarları söz konusu olduğundan partilerin tek başına programlarının bir anlam ifade etmediği, yani uygulama şansının az olduğu gerçeğini de seçmenler görmektedirler. Partilerin geçmişteki vaatlere sadık kalmadığı tecrübeleri vatandaşların parti programlarını önemsememelerinin başka bir nedeni olarak görülebilir. Seçmen, vaatlerden çok ülkenin bulunduğu siyasi ve ekonomik faktörleri göz önünde bulundurduğunu biliyoruz.

Gaziantep li seçmenler tercih noktasında, son dönemlerde %50 oranında ak partiye oy vermelerinde en önemli etken, halkın ak partiye inanmasından kaynaklandığını zannediyorum. Siyasi partiler halkın değer yargılarını, örf adet ve geleneklerini göz önünde bulundurarak siyaset yapmaları, tercih noktasında elbette etkili olacaktır.

 

 

 

’Seçmenler kendilerine en uygun partiyi seçmede bazı kriterleri göz önünde bulduğunu biliyoruz. Parti seçerken, Lider, Siyasal görüş, İdeolojisi, Kadrosu, Hedefleri, Çalışma Programı ve Dini görüşü. Bu sebepten dolayı seçmen kendi isteklerine uygun partiye oy verdiğini veya tepkisel oylar geldiğini biliyoruz. Partilerin bu konuda, yaptıkları çalışmalar ne derece etkili olduğunu geçmiş dönemlere baktığımızda bunları görmüştük.

Fakat Gaziantep hala seçim atfosferine giremedi. Gerek sokakta gerekse caddede sakin bir seçim havası var.Aslında bu şunun göstergesi,seçmen zaten tercihini belirlemiş,kimsenin fikrinin değişeceği yok kanısı da  hakim gibi.