İftar için dengeli ve doyurucu menüler, bu özel ayın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte her güne özel farklı menülerle dopdolu bir Ramazan serüvenine hazır olun! Ramazan'ın 16. günü iftar menüsü burada.

YOĞURTLU PATATES ÇORBASI TARİFİ

Yoğurtlu Patates Çorbasi

Yoğurtlu Patates Çorbası hem lezzetli hem de hafif bir seçenek. İşte bu nefis çorbanın tarifi:

Malzemeler:

  • 2 adet orta boy patates
  • 1 adet soğan
  • 3 su bardağı kaynatılmış su
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • Zeytinyağı
  • Tereyağı
  • Pul biber, tuz, nane

Yapılışı:

  • Patatesleri ve soğanı ufak ufak doğrayın.
  • Bir tencerede zeytinyağında önce soğanı, daha sonra patatesi kavurun.
  • 3 su bardağı kaynatılmış suyu ekleyin ve 20 dakika kadar pişirin.
  • Patatesler iyice piştikten sonra karışımı blenderden geçirin.
  • Ayrı bir kapta yoğurt, un, yumurta ve tuzu karıştırın.
  • Daha sonra bu karışımı tenceredeki blenderden geçirilmiş karışımın üzerine dökün ve kaynayana kadar karıştırmaya devam edin.
  • Çorbanın katı olduğunu düşünüyorsanız biraz daha kaynamış su ekleyebilirsiniz.
  • Çorbayı kaynamakta olan tereyağı, pul biber ve naneyi ekleyerek servis edin.

ET HAŞLAMA (SEBZELİ) TARİFİ

 Et Haşlama (Sebzeli̇)

Bugün sizinle nefis bir et haşlama (sebzeli) tarifini paylaşacağım. Bu yemek, hem kolay hazırlanıyor hem de lezzetli sonuçlar veriyor. İşte adım adım tarif:

Malzemeler:

  • 600 gram kemiksiz parça et (kuzu but, kol ya da kemiksiz dana eti tercih edebilirsiniz)
  • 1 adet iri kuru soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 100 gram tereyağı
  • 2 adet iri büyük havuç
  • 4-5 adet iri patates
  • 1 limonun suyu (limon büyükse yarım limon kullanın)
  • 1 adet defne yaprağı (şart değil ama varsa kullanın derim)
  • 1-2 tatlı kaşığı tuz (tuz miktarı sizde)
  • 1 çay kaşığı karabiber (silme)
  • 6-7 dal kıyılmış maydanoz

Yapılışı:

  • Etleri yıkayın ve 1 saat kadar soğuk çeşme suyunda bekletin.
  • Soğanları küp küp doğrayın ve tüm haldeki sarımsakları tereyağında orta ateşte pembeleşene kadar kavurun.
  • Suyu süzülmüş etleri tencereye ekleyin ve ikiliyi yüksek ateşte kontrollü şekilde 5 dakika kavurun.
  • Havuçları 4’e bölün ve patatesleri ortadan verev keserek tencereye ekleyin.
  • Baharatları (tuz ve karabiber) ve defne yaprağını da tencereye ekleyin.
  • Tencereye 5-6 bardak sıcak su koyup yemeği pişirin (su etlerin üstünü 1 parmak kadar aşmalı).
  • Yemek pişince düdüklünün kapağını açın.
  • Yemeğin ilk sıcağı geçince tencereye sıkılmış limon suyunu ekleyin ve ikiliyi kısık ateşte 3-4 taşım kaynatıp ocağın altını kapatın.
  • Yemeği tabaklara paylaştırdıktan sonra üzerine kıyılmış maydanoz yaprakları serpip hemen sıcak sıcak servis yapın.

FİRİK PİLAVI TARİFİ

 Fi̇ri̇k Pi̇lavi

Firik Pilavı, Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkça tüketilen lezzetli bir pilav çeşididir. Firik, buğdayın tam olarak olgunlaşmadan toplanıp ateşte ütülenmesiyle elde edilir. Yüksek lif içeriği, B vitamini zenginliği ve demir içeriğiyle sağlığa faydalıdır. Firik pilavı, hem doyurucu hem de lezzetli bir seçenektir.

Malzemeler:

  • 1,5 su bardağı firik
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • Yarım su bardağı yeşil mercimek
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet büyükçe soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
  • 5-5,5 su bardağı tavuk suyu
  • Karabiber, pul biber, tuz

Yapılışı:

  • Yeşil mercimeği vaktiniz varsa ılık suda 3-4 saat bekletin. Eğer vaktiniz kısıtlıysa, tencerede hafif yumuşayana kadar pişirin.
  • Soğanları yemeklik doğrayın ve sıvı yağ ile pilav tenceresinde kavurun.
  • Üzerine firik ve bulguru ekleyerek kavurun.
  • Yeşil mercimeği de ekleyin ve 3-4 dakika daha kavurun.
  • Salçayı ekleyin, kavurup baharatları (karabiber ve pul biber) ekleyin.
  • Tuzu ve sıcak tavuk suyunu ilave edin.
  • Kapağını kapatıp orta ateşte pişmeye bırakın. Suyunu biraz çektikten sonra kısık ateşte pişirin.
  • Suyunu tamamen çekip pişen pilavın altını kapatın, tereyağını ekleyerek karıştırın ve kapağın altına havlu kağıt koyarak demlenmeye bırakın.
  • 15-20 dakika demlenen pilavı servis edebilirsiniz.

ÇOBAN SALATASI TARİFİ

 Çoban Salatasi

Çoban Salatası, taze sebzelerin ve zeytinyağlı sosun muhteşem uyumunu bir araya getiren nefis bir meze. İşte size, sofralarınıza tazelik katacak bu lezzetli salatanın tarifi:

Malzemeler:

  • 4 adet orta boy domates
  • 3 adet orta boy yeşil biber
  • 2 adet orta boy salatalık
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 1/4 demet maydanoz
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
  • 1/2 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

Meteoroloji uyardı! Kuvvetli yağış ve rüzgar bekleniyor Meteoroloji uyardı! Kuvvetli yağış ve rüzgar bekleniyor
  • Kabuklarını soyup sap kısımlarını aldığınız sulu ve orta boy domatesleri ince ince doğrayın.
  • Salatalıkları domateslerle uyumlu olacak şekilde kesin. Salatalıkları kabuğunu soyduktan sonra kesmek daha iyi sonuç verir.
  • Yeşil biberleri ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın ve yarım ay şeklinde kesin.
  • Kuru soğanı küçük parçalar halinde ya da arzuya göre ince piyazlık doğrayın.
  • Maydanozu incecik kıyın.
  • Tüm malzemeyi büyük bir salata kabında karıştırın.
  • Salatanın sosu için; zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu ve tuzu küçük bir kapta karıştırın.
  • Sosuyla harmanladığınız salatayı, sulanmaması için bekletmeden servis edin.

KURUTULMUŞ DOMATES MEZESİ TARİFİ

 Kurutulmuş Domates Mezesi̇

Kurutulmuş Domates Mezesi hem lezzetli hem de oldukça pratik bir tarif. İşte bu nefis mezenin yapılışı:

Malzemeler:

  • 10-15 adet kurutulmuş domates
  • 1 avuç kırılmış ceviz (yaklaşık 1 yemek kaşığı)
  • 1-2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytin yağı
  • Bir tutam tuz (Yarım çay kaşığı kadar)
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pul biber (isteğe göre)
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi

Yapılışı:

  • İlk olarak kurutulmuş domatesleri yıkayıp bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su doldurup kaynatın. Alternatif olarak, akşamdan veya birkaç saat önceden sıcak suda bekletin.
  • Yaklaşık 10 dakika kaynadıktan sonra soğuk suya alın ve soğumasını bekleyin.
  • Daha sonra domatesleri havlu kağıtla iyice kurulayın ve suyunu çekmesini sağlayın.
  • Kurulanan domatesleri ikiye bölün ve üzerine diğer tüm malzemeleri ekleyip karıştırın.
  • Afiyet olsun! Bu lezzetli meze, ekmek üzerine sürerek ya da kahvaltılarda tüketebilirsiniz.

ÇİKOLATALI MOUSSE (MUS) TARİFİ

 Çi̇kolatali Mousse (Mus)

Çikolatalı mousse, damakları şımartan ve hafifliğiyle tatlı krizlerini sonlandıran bir lezzettir. İşte size pratik ve nefis bir çikolatalı mousse tarifi:

Malzemeler:

Ganaj İçin:

  • 150 gram bitter çikolata
  • 100 ml krema (yarım paket)

Çırpılmış Krema İçin:

  • 200 ml krema (1 paket)

Yapılışı:

  • Küçük bir tencerenin yarısına kadar su doldurup ocağa alın ve kaynamaya bırakın.
  • Isıya dayanıklı bir karıştırma kabını tencerenin üzerine oturtun.
  • Küçük parçalara kestiğiniz çikolatayı ekleyerek, alttaki buharın sıcaklığıyla karıştırarak eritin.
  • 100 gram kremayı ekleyin ve karıştırarak çikolatayla bir araya getirin.
  • İki malzeme bir araya gelip pürüzsüz bir kıvam alana dek karıştırın.
  • Çırpılmış kremayı hazırlamak için iki karıştırma kabı alın. Birine birkaç parça buz koyun ve öteki karıştırma kabını buzların üzerine yerleştirin.
  • Soğuk kremayı ekleyerek mikserle kıvamı koyulaşıp kabarana dek birkaç dakika boyunca çırpın.
  • Hazır olan kremadan 3 kaşık ayırın.
  • Çikolatalı karışımın yarısını kremaya ekleyerek 1 dakika çırpın. Kalan yarısını da ekleyerek çırpmaya devam edin.
  • Hazır olan çikolatalı mousse’u kaselere eşit şekilde paylaştırın.
  • En az 1 saat buzdolabında soğumaya bırakın.
  • Servis etmeden önce ayırdığınız kremadan bir kaşık ekleyerek ve üzerine çikolata rendeleyerek servis edin.
Muhabir: MEHMET FENER